Constructorul auto american General Motors (GM) a anunţat că va închide până în octombrie 2010 divizia Saturn şi va renunţa la reţeaua de dealeri a acesteia, ceea ce ar putea afecta 13.000 de locuri de muncă în SUA, după ce vânzarea unităţii către Penske Automotive Group a eşuat.

Eşecul vânzării unităţii ar putea afecta 350 de dealeri şi 13.000 de locuri de muncă din SUA, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Penske a negociat cu grupul francez Renault achiziţia de autovehicule, piese de schimb şi tehnologie pentru brandul Saturn, operaţiunile urmând a fi iniţiate după expirarea unui acord de producţie încheiat cu GM. Discuţiile s-au soldat cu un eşec, periclitând cumpărarea Saturn de către Penske.

Grupul american a creat brandul Saturn în 1983 în încercarea de a concura cu producătorii auto japonezi în materie de calitate şi servicii. Divizia a atins apogeul vânzărilor în 1994.

Guvernul american controlează 61% din titlurile GM, în urma încheierii procedurilor de faliment la 10 iulie, ceilalţi acţionari fiind trustul pentru ajutorarea pensionarilor de pe lângă uniunea sindicală United Auto Workers, guvernul din Canada şi guvernul local din statul Ontario, care găzduieşte principalele uzine ale GM.

SURSA: Mediafax