Sârbii au primit peste 1.000 de ani de închisoare. Președintele Serbiei, revoltat: Nimeni nu este responsabil pentru crimele comise împotriva sârbilor

Potrivit declarației făcute de președintele Serbiei, Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), a condamnat etnicii sârbi la pedepse ce totalizează 1.138 de ani de închisoare. Așadar, cei care au comis crime împotriva sârbilor au fost scutiți de pedepse.

Președintele sârb mai spune că, potrivit verdictelor MTPI, nimeni nu este responsabil pentru crimele comise împotriva sârbilor. El s-a adresat video Consiliului de Securitate al ONU.

Înainte de conferință, justiţia internaţională a confirmat în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995). Verdictul pronunţat de cinci judecători ai MTPI este definitiv.

„Sârbii au fost condamnaţi la 1.138 de ani de închisoare şi la opt detenţii pe viaţă. În acelaşi timp, Tribunalul de la Haga nu a condamnat niciun singur croat pentru crime de război împotriva sârbilor în timpul operaţiunilor Medacki dzep (Medak Pocket), Flash şi Storm”, a spus Vucic.

Liderii au fost aleși intenționat

Aleksandar Vucic a mai spus că MTPI a ales intenţionat trei lideri miliatri şi politici ai croaţilor, musulmanilor şi etncilor albanezi din 3 teritorii unde au fost comise crime împotriva sârbilor.

„Urmând acelaşi tipar, toţi au fost condamnaţi în primă instanţă, cu excepţia lui Ramus Haradinaj, pentru că niciun martor nu a supravieţuit. Gotovina a fost condamnat la 24 ani de închisoare în primă instanţă, însă printr-o decizie misterioasă a celei de-a doua instanţe şi cu un raport de voturi ale judecătorilor de 3 la 2 verdictul a fost schimbat în achitare. Pentru crime împotriva sârbilor din Bosnia, Naser Oric a fost la rândul său condamnat în primă instanţă, însă decizia celei de-a doua instanţe şi, din nou, printr-o decizie de 3 la 2, el a fost achitat şi eliberat de orice răspundere”, a spus Vucic.

Președintele a mai spus că nu vrea să creadă că cineva doreşte să afirme că nu au existat crime împotriva sârbilor, doar că verdictele date de Tribunalul de la Haga arată opusul.

Sursa foto: Dreamstime