O scoala din Targoviste, o asociatie a profesorilor din Iasi, un liceu din Vaslui, sunt doar cateva dintre institutiile care au primit certificatul „European Label”. Acesta se acorda „celor mai inovative proiecte in domeniul predarii si invatarii limbilor straine. Nu este vorba de o finantare, ci de o recunoastere a calitatii si de promovarea celor mai bune practici in acest domeniu”, spune Mariana Cosac, coordonator programe Lingua, Arion si Label, de la agentia Socrates Romania. „Se apreciaza foarte mult originalitatea ideilor si inovarea”, mai spune Mariana Cosac.
La acest capitol, al originalitatii, s-a facut remarcat un proiect al liceului „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, numit „Marionnettes en classe de langues”. Proiectul are ca obiectiv dramatizarea si crearea unui spectacol de marionete in limbile franceza, engleza, italiana si romana, care va ajuta elevii in invatarea celor trei limbi straine. Pe langa aceasta, liceul din Vaslui si partenerul sau italian, liceul „Sandro Pertini” din Crotone, vor edita doua site-uri speciale, www.marionnettes.tk si www.editions-virtualia-ro.tk, plus un dictionar plurilingv cu termeni specifici teatrului de marionete.

Se pot aplica metode originale de studiu

O idee asemanatoare au avut si profesorii de limba engleza din Iasi. Proiectul „Exploring Through Drama” are ca scop introducerea tehnicilor dramatice in predarea limbilor straine. „Prin teatru, elevii sunt capabili sa comunice mai bine, sa se dezvolte pe plan social si personal si sa-si foloseasca imaginatia si energia intr-un mod util”, considera realizatorii proiectului. Mai multe detalii se pot afla pe site-ul www.drama.freewebspace.com.
Un proiect mai complex, de aceasta data, apartine centrului QUEST Romania, si se refera la „Asigurarea calitatii si auto-evaluare pentru elevi si profesori”, in domeniul invatarii limbilor straine. Proiectul se va concretiza printr-un CD-ROM: „Quality management in Language Education” – „Managementul calitatii in educatia lingvistica”, iar acesta va fi completat cu o pagina web: https://www.ecml.at/html/quality/index.htm. „De acest proiect beneficiaza toate cadrele didactice care predau limbi straine, dar si cei care doresc sa invete”, spune Ileana Racoviceanu, realizatorul site-ului din partea centrului QUEST. „Studiul unei limbi straine este foarte diferit in sectorul privat fata de sectorul de stat. Informatiile pe care noi le furnizam, prin intermediul paginii web si al CD-ROM-ului, sunt structurate in asa fel incat sa fie de ajutor pentru persoane implicate in activitati specifice ambelor sectoare”, explica Ileana Racoviceanu. Despre elementele de inovare pe care le aduce proiectul, tot ea ne spune ca insusi conceptul folosit este unul absolut nou: aplicarea unor principii de calitate in invatarea limbilor straine. „Exista un instrument de evaluare care te ajuta sa recunosti performanta si nivelul de cunostinte la care te situezi. De asemenea, site-ul si discul contin studii de caz privind metode de invatare a unei limbi straine, instrumente interne si externe pentru asigurarea calitatii, plus interviuri cu personalitati din domeniul educatiei”, mai spune Racoviceanu.
Competitia din anul acesta este deschisa
„European Label” este un proiect care a fost initiat in 1998, in tarile membre ale Uniunii Europene, actiunea fiind extinsa apoi si in tarile in curs de aderare. Astfel, din anul 2002 Romania a intrat si ea in program, Agentia Nationala Socrates fiind instituita sa realizeze campania de informare si sa gestioneze actiunea. „European Label va fi acordat in fiecare an. Orice initiativa, oricare ar fi sursa de finantare folosita pentru proiect, este eligibila, indiferent de varsta celor care studiaza limbile straine si de tipul institutiei. Din cele 43 de proiecte pe care le-am primit anul trecut, foarte multe erau realizate de companii de software. Comisia Europeana
le-a considerat, insa, prea comerciale”, spune Mariana Cosac, director de programe la Socrates.
Pentru anul 2003, se primesc proiecte pana in data de 1 octombrie. Formularele necesare, precum si toate informatiile de care institutiile au nevoie pentru inscrierea in competitie, se gasesc pe site-ul www.socrates.ro, sau la adresa de e-mail: Mariana.Cosac@socrates.ro.