Tentativa olandezilor de la Damen Shipyards de a deveni singurii actionari ai Santierului Naval Damen Galati (SNDG) a esuat „la mal”. Oferta publica de cumparare a 49% din actiunile SNDG s-a soldat cu recoltarea a numai 39,16%. Ulterior, olandezii au mai achizitionat inca 4,73% din actiuni de la SIF Moldova, printr-un plasament privat secundar, astfel ca, impreuna cu pachetul majoritar cumparat de la FPS, au atins aproape 95%. Mai putin decat isi propusesera in momentul lansarii ofertei publice, adica 100%, ceea ce ar fi condus la iesirea societatii de pe piata extrabursiera.
Un succes deplin a inregistrat oferta publica de cumparare initiata de firma bucuresteana Britannia SA, care a tintit achizitionarea a 20% din actiunile societatii Agroexport si Siloz Port Constanta, societate care aproape se confunda cu managerul sau, Trita Fanita. In paralel cu operatiunea derulata pe piata RASDAQ, Britannia participa – in cadrul unui grup de firme – la negocieri cu FPS pentru preluarea a 43,3% din actiunile Agroexport. Din acest pachet, partea care ii va reveni firmei din Capitala este de 19,78%, restul urmand sa intre in posesia societatii Agrex Shipping and Trading Ltd. Constanta (19,82%) si a altor firme.
Intre Britannia si Agrex Shipping exista o legatura stransa: prima detine 25% din capitalul social al firmei cu sediul la malul marii. Actionand solidar, aceste doua societati vor avea o majoritate confortabila (aproape 60%) in actionariatul de la Agroexport si Siloz Port Constanta. Problema inlaturarii managerului Trita Fanita nu s-a pus nici o clipa. Nu numai pentru ca, prin prospectul ofertei publice de cumparare, Britannia s-a angajat sa nu schimbe conducerea societatii, ci si pentru ca maestrul roman al comertului exterior cu cereale are, indirect, o pozitie destul de puternica intre actionarii Agroexport. Britannia este o societate controlata autoritar de Breaza Impex SRL, care detine peste 79% din actiuni. Iar, in aceasta din urma firma, cuvantul cel mai greu il are chiar senatorul Trita Fanita.
Inceputul saptamanii trecute a coincis cu debutul tranzactiilor cu actiuni Rompetrol pe piata extrabursiera. Tranzactii este un fel de a spune, intrucat in fiecare din primele trei zile s-a inregistrat cate un singur transfer (realizat printr-un cross). In fiecare dintre cele trei sedinte de tranzactionare a fost transferat un pachet de 16.222 actiuni (reprezentand 4,8% din total, cu putin sub pragul de 5% care obliga la raportarea detinerilor semnificative) la acelasi pret, 1,103 miliarde lei, adica 68.000 lei/actiune.
Investitorii (atatia cati mai activeaza in piata extrabursiera) nu par deloc tentati de titlurile Rompetrol, desi societatea este printre cele mai interesante de pe RASDAQ. Compania are un potential de dezvoltare considerabil, tinand cont atat de managementul occidental, cat – mai cu seama – de reteaua de filiale deschise in state cu rezerve mari de titei: Kuweit, Irak, Libia, Rusia, Ecuador etc. Mai putin favorabil ii este companiei Rompetrol mediul de afaceri din Romania; proiectele privind preluarea managementului rafinariei Petromidia si al sistemului de transport prin conducte al Conpet par definitiv compromise.