Potrivit acestora, probabilitatea ca preşedintele american să fie vizat de o procedură parlamentară de ‘impeachment’ (de destituire) aproape că se dublase miercuri, trecând de la 33% la 60%, afirmă Lewis Davey, purtător de cuvânt al societăţii irlandeze de pariuri online Paddy Power.

‘Nu s-a atins niciodată până acum o astfel de probabilitate de ‘impeachment’ a lui Trump în primul său mandat’, a comentat el.

Donald Trump se confruntă cu un val de critici după demiterea marţi a lui James Comey, care superviza în special ancheta privind posibilele contacte ale echipei de campanie a miliardarul republican cu autorităţile ruse în timpul campaniei electorale de anul trecut.

Această destituire a trezit amintirea deciziei luate în 1973 de preşedintele Richard Nixon de a-l revoca pe procurorul special însărcinat cu ancheta asupra scandalului Watergate. Un an mai târziu, Nixon avea să dimisioneze în faţa certitudinii că va fi destituit de către Congres.

Paralela nu a scăpat anumitor pariori. Unul dintre ei era astfel pregătit să mizeze 129.000 de dolari pe o demisie forţată a lui Trump în acest an, chiar dacă pariul său nu şi-a găsit un partener, a indicat Naomi Totten de la site-ul britanic Betfair.

În orele care au urmat concedierii lui Comey, probabilitatea plecării preşedintelui american în timpul anului a crescut de altfel de la 10% la 25%, a adăugat ea.

Nimic nu probează totuşi că pariurile ar avea baze solide, notează AFP.

Pariurile online sunt foarte rar autorizate în SUA, aceste probabilităţi nereflectând decât foarte vag opiniile americanilor.

Faptul că republicanii se află la conducerea celor două camere ale Congresului face de altfel puţin probabilă o procedură de destituire a preşedintelui care aparţine acestui partid. AGERPRES