Conform unui studiu realizat de compania de cercetare ABI Research, in 2007 piata terminalelor dotate cu touchscreen a inregistrat o crestere de 91% fata de 2007. Reprezentantii companiei estimeaza ca pana in 2009 piata de profil va ajunge pana la 5 miliarde de dolari.

„Curand aproapte toti producatorii de terminale moile vor aborda, in mai mica sau mai mare masura, tehnologia touchscreen” a declarat Kevin Burden, directorul de cercetare al ABI Research.

In ceea ce priveste vanzarile de terminale mobile cu touchscreen, producatorul coreean Samsung se situeaza pe primul loc, detinand 33% din piata de profil. Pe locul al doilea se afla, surprinzator, Motorola, care are o cota de piata de 30%. Conform declaratiei lui Kevin Burden, Samsung si Motorola detin primele pozitii datorita prezentei acentuate ce o au pe piata asiatica. „Deoarece este foarte greu sa reprezinti toate caracterele asiatice pe o tastatura clasica, telefoanele cu touchscreen sunt mult mai cautate deoarece caracterele pot fi mai usor scrise. Astfel, zona Asia-Pacific a reprezentat mai mult de 80% din piata globala de terminale mobile dotate cu touchscreen in ultimul an” a mai adaugat Burden.

Pe locul al treilea in topul producatorilor de telefoane mobile cu touchscreen se afla Sony Ericsson, cu o cota de piata de 24%. Restul de 13 procente din piata de profil sunt impartite intre alti producatori, printre care Nokia sau Apple.

Studiul arata ca din ce in ce mai multi producatori vor lansa terminale dotate cu touchscreen, incercand sa se adapteze nevoilor utilizatorilor. Numarul 1 de pe piata de telefoane mobile, Nokia, a anuntat ca pana la finele acestui an va lansa astfel de terminale dotate cu sistemul de operare S60.

Sursa: Business Wire