Sâmbata Morților ori Moșii de iarnă. Ce este interzis total azi, 6 martie! Femeile pot avea probleme majore

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox azi, 6 ianuarie, când celebrăm Sâmbăta Morților. Sărbătoarea Moșilor de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători de început de an din Calendarul Ortodox. Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru această zi specială. Mai mult, se pare că femeile ar putea fi vizate de probleme dacă nu țin cont de aceste sfaturi.

În fiecare an, în ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi pomenesc toți morți.

Ce este interzis să faci de Sâmbătă Morților, în 6 martie

Numită și “Mosii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”, de această sărbătoare Biserica Ortodoxă pomenește oamenii care nu au avut parte de slujbe orânduite la înmormantare.

Conform tradiției, în unele păriți are României bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană. Astfel, se împarte mâncare gătită pentru că spiritele să ii ocolească în această zi. Astfel, sufletele trecute în neființă vin azi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

Ce se dă de pomană azi

De asemenea, de Moșii de iarnă obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci și fructe, alături de lumânări aprinse. De asemenea, la mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, cu rolul de a încălzi sufletele persoanelor dragi care au decedat.

Sâmbata Morților ori Moșii de iarnă. Ce este interzis total azi, 6 martie! Femeile pot avea probleme majore

De asemenea, Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii și Sâmbătă piftiilor. Mai mult, această este singură zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeasta zi, a două zi erau aruncate. Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.

Avertisment pentru femei

Obiceiul este că în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Sâmbata Morților ori Moșii de iarnă. Ce este interzis total azi, 6 martie! Femeile pot avea probleme majore