Cel mai controversat scriitor al momentului a confirmat venirea în România, în luna noiembrie a acestui an. Vizita va include câteva evenimente în capitală, întâlniri cu cititorii şi presa precum şi o scurtă excursie în Transilvania. Monica Bărlădeanu a fost cea care l-a convins, până la urmă, să ne viziteze

Rushdie nu este celebru doar pentru originile sale exotice (s-a născut în Bombay), pentru că a semnat una dintre cele mai premiate cărţi din toate timpurile (“Copiii din miez de noapte”) sau pentru că a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989 în urma publicării “Versetelor satanice”, poate cel mai contestat şi controversat roman din toate timpurile.  Monden şi pasionat de showbiz, Rushdie a devenit unul dintre simbolurile culturii populare occidentale. Tocmai a semnat o piesă cu cei de la U2 inspirată de unul dintre romanele sale, “The Ground Beneath Her Feet”  este nelipsit de pe platourile de filmare la ecranizarile romanelor sale sise afiseazo cu cele mai populare vedete ale momentului.

Un pop icon atipic

Actorii din Seinfeld fac adesea referire la el iar în blockbusterul “Jurnalul lui Bridget Jones” şi-a jucat propriul rol. La începutul lunii octombrie scriitorul v-a urca pe scenă alături de trupa de rock prog-metal Dredg. Unul dintre eseurile scriitorului, “Imaginaţi-vă că nu există rai. O scrisoare către şase miliarde de cetăţeni” a fost principala sursă de inspiraţie pentru ultimul album al trupei.

Lui Salman Rushdie i-a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Distincţia a stîrnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizînd resentimentele pricinuite de publicarea Versetelor satanic

Rushdie, un fan al Monicăi Bîrlădeanu

“Rushie este un personaj foarte monden, a cunoscut-o pe Monica Bârlădeanu la Hollywood şi în scurt timp s-au împrietenit atât de bine încât scriitorul s-a deplasat la Veneţia special pentru ea. Noi am sunat-o şi am rugat-o să facă lobby pentru o vizită în România. În scurt timp aveam o  înţelegere cu el pentru perioada 23-26 noiembrie”, a declarat Oana Boca, din partea editurii Polirom, pentru capital.ro.

Editura Polirom a iniţiat în 2006 seria de autor „Salman Rushdie” un proiect editorial care reuneste, până în prezent, 10 dintre volumele de belestristică semnate de celebrul scriitor şi eseist britanic de descendenţă indiană: Seducatoarea din Florenta, Versetele satanice, Grimus, Copiii din miez de noapte, Rusinea, Harun si Marea de Povesti, Ultimul suspin al Maurului, Pamintul de sub talpile ei, Shalimar clovnul, Orient, Occident.

În cadrul colectiei „Plural”, au aparut in traducere si doua volume de eseista de Salman Rushdie: Dincolo de limite si Patrii imaginare. Ultimul manuscris semnat Salman Rushdie, nepublicat inca in volum – Luka and the Fire of Life – se afla in curs de traducere in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.