Ultima ediţie a târgului de carte Gaudeamus a fost organizată, „în ciuda crizei economice”, de către Societatea Română de Radiodifuziune şi numără anul acesta 385 de expozanţi, 530 de evenimente, 200 de edituri şi alte 184 de organizaţii culturale.

„Vin aici pentru că sunt toate editurile înghesuite într-un spaţiu mic şi se bat între ele pe oferte şi evenimente. Sunt coşuri cu cărţi între un leu şi 10 lei, oferte care mai de care mai inventive, e un fel de show al cărţilor”, a declarat o elevă de la Liceul „Tonitza” pentru capital.ro. „Gaudeamus” se află la cea de-a şaisprezecea ediţie anul acesta şi poate fi considerat cel mai mare spectacol al industriei cărţii din România, şi, de altfel este cel mai mare eveniment de acest gen din sud-estul Europei.

Reduceri de până la 70%

Cuvântul-cheie al oricărui târg este „reducere”, iar cărţile nu fac excepţie, editurile pregătindu-se cu pachete de oferte diversificate pentru 2009. În ciuda crizei economice şi a ofertelor de carte alternative, cum ar fi inserturile din presă, toţi reprezentanţii editurilor intervievaţi de capital.ro au declarat că vânzările de carte din 2009 se ridică la nivelul celor de acum un an şi nu se consideră în nici un caz dezavantajaţi de noile condiţii ale pieţei.

Aproape toate titlurile pot fi cumpărate la un preţ redus faţă de cel din librării, însă unele edituri au operat reduceri de păână la 70% la cărţile din catalog, cum este grupul editorial Corint, urmaţi de editura All, Curtea Veche sau Humanitas, care au multe cărţi la jumătate de preţ. Invitatul VIP al acestei ediţii este scriitorul Salman Rushdie, care va oferi autografe cititorilor cu ocazia lansării romanului „Seducătoarea din Florenţa” la editura Polirom.

Brown, vândut în 17.000 de exemplare înainte de lansare

Cel mai mare stand din târg, ocupat de Editura RAO, are 162 de metrii pătraţi, iar cea mai cumpărată serie de volume  pe anul acesta este „Amurg”, de Stephenie Meyer, care se vinde cu această ocazie într-un pachet special, plus o ediţie ilustrată.

„Vertigo”, de Umberto Eco, este una dintre cele importante noutăţi, lăsând la o parte „Simbolul Pierdut” de Dan Brown, care se comercializează în prezent doar pe baza tichetelor de precomandă, din care s-au vândut peste 17.000 de exemplare. O nouă biografie a lui Coco Channel şi ultima apariţie din seria „1001”, care de data acesta se referă la locuri de vizitat într-o viaţă, sunt cărţile pe care reprezentanţii Rao speră să le vândă în număr record de exemplare.

Editura ART lansează un volum de scrisori pe care Vaclav Havel i le-a scris soţiei sale din închisoare, sub titlul „Scrisori către Olga”, primul roman scris de eseistul Aleksandr Soljeniţîn, „Iubeşte Revoluţia”, prima traducere integrală a manifestelor futuriste de Marinetti şi prima ediţie integrală „La Lilieci”, de Marin Sorescu.

Editurile se declară imune la criză

„Este firesc să scadă vânzările la carte în perioada verii, dar nu putem spune ca suntem afectaţi de criză, şi cu atât mai puţin de inserturile de carte din presă, pentru că ofertele de carte nu se suprapun”, a spus Gabi Maaz, reprezantanta editurii Humanitas. În afară de oferte ca „plăteşti două cărţi şi iei trei” sau preţul unic de 9,9 lei la romanele din Raftul Denisei, una dintre cele mai reprezentative colecţii de scriitură contemporană, editura face reduceri la toate preţurile din catalog.

„Non-sensul giratoriu şi alte non-sensuri de ieri şi de azi” este o carte carte scrisă de fiul lui Andrei Pleşu, Matei, care va fi lansată în prezenţa lui Gabriel Liiceanu, vineri, la ora 17.30. Sâmbătă la ora 12.30 se va lansa audiobook-ul cu emisiunea „Profesioniştii”, realizată de Eugenia Vodă. „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” de Herta Muller, „Învingătorul este întotdeauna singur”, de Paulo Coelho, şi „Dumnezeu numără lacrimile femeilor”, volumul autobiografic al actriţei Pia Degermark, sunt cele mai importante noutăţi pe care Humanitas le lansează la Gaudeamus.

Un bilet de intrare la târg costă 4 lei pe zi sau 10 lei pentru toate zilele evenimentului, elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii având acces gratuit, pe baza documentelor specifice.