Potrivit premierului, țara noastră are în continuare un aparat administrativ supradimensionat și care nu performează din lipsa resurselor financiare, dar și din lipsa criteriilor de performanță.

Mai mult, în perioada imediat următoare 2.800 de salariați din sectorul public vor fi concediați, a anunțat prim-ministrul.

"În acest moment nu există un text al legii salarizării. Există o viziune. Un prim pas pe care vrem să-l facem este acela al desfiinţării posturilor vacante. Multi şefi de directii rămăseseră şefi, deşi aveau în subordine numai locuri vacante. Am reușit să deblocăm sistemul de șapte la unu. În suma generală pentru cheltuieli cu personalul, avem un plafon de 7% din PIB conform acordului cu FMI, vreau să las o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim și un maxim să dau mai multă libertate conducătorilor de instituții, care să țină cont de necesitatea fiecărui angajat. Acum, dacă-i unul care nu munceşte, nu poţi să-l dai afară. Trebuie să-l bagi în comisie, dar mai bine te laşi păgubaş. Şi, pe de altă parte, pe unul care munceşte nu poţi să-l plăteşti mai bine. Eu vreau nişte criterii de perrfomanţă, ca să poţi să faci sistemul mult mai eficient", a explicat Ponta.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă noul proiect de lege se va aplica și în cazul societăților și companiilor de stat, unde managerii au lefuri care depășesc 10.000 de euro lunar, premierul a explicat că în acest caz Guvernul a plafonat deja, printr-o ordonanță de urgență, salariile directorilor generali la până de șase ori salariul mediu pe ramură.

Referitor la salariile din sectorul public, șeful Executivului a precizat că salariul minim în administrație poate fi de 1.000 de lei, nivel la care va ajunge și salariul minim pe economie, atunci când cei din sectorul privat pot susține financiar un astfel de nivel.

“Povestea că toată lumea câștigă și nimeni nu pierde, nu merge. Din punctul meu de vedere, salariul minim poate fi în administrație de o mie de lei. Eu cred că raportul dintre cele mai mici și cele mai mari salarii nu poate fi mai mare de unu la șapte. În acest moment este de unu la 40", a mai spus Ponta.

El nu a explicat însă când ar putea fi gata noua Lege a salarizării și nici data de la care în sectorul bugetar cel mai mic salariu va fi de 1.000 de lei.

Citiți și Liviu Voinea: Guvernul este preocupat să existe salarii corecte în sectorul bugetar Salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor. În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.