Frontiera externă a spaţiului Schengen, zona de liberă călătorie a Europei, a fost deschisă – dar numai cât o crăpătură. Pentru prima dată Rusia şi Polonia au început să testeze posibilitatea de a călători fără viză peste graniţă, între enclava rusă Kaliningrad şi regiunile învecinate din Polonia, ceea ce înseamnă că localnicii din regiunea cuprinsă între Gdansk şi Masuria, în estul Poloniei, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a trece frontiera în teritoriul rusesc.
Conform noii politici, care a fost lansată vineri, şi ruşilor li se permite să călătorească fără viză pe o distanţă de până la 50 de kilometri în interiorul Uiniunii Europene. Tot ce li se cere acestora este o dovadă că au trăit în regiune timp de cel puţin trei ani.
La Moscova, oficialii de la Kremlin privesc decizia ca pe un prim pas spre eliminarea completă a regimului vizelor. Altfel, spun ei, Rusia nu ar fi fost niciodată de acord să deschidă graniţele enclavei sale de la Marea Baltică, situată la o depărtare de peste 350 de kilometri de restul ţării.
Kaliningrad, care până la finalul celui de al doilea război mondial era oraşul german Königsberg, locul naşterii filozofului Emmanuel Kant, are aproape aceeaşi întindere cu statul german Schleswig-Holstein şi o populaţie de aproximativ un milion de oameni. În ultimele decenii, enclava a ajuns să fie renumită mai mult pentru infracţionalitate, decât pentru frumuseţile sale.

Turism la benzinării şi băcănii
Regimul vizelor fiind acum restrâns, lucrătorii polonezi şi ruşi de la cele patru mari puncte de trecere ale frontierei se pregătesc pentru a face faţă unui trafic intens. Se crede că polonezii vor profita în primul rând de pe urma acestei schimbări, alergând dincolo de graniţă pentru a cumpăra benzină din Kaliningrad, unde este de două ori mai ieftină decât în Polonia.
Dar polonezii speră de asemenea să-i şi atragă pe locuitorii din enclavă în zona de frontieră. Hotelurile din Masuria îşi prezintă deja ofertele speciale în ziarele din Kaliningrad. Iar în oraşul Braniewo, situat cam la jumătatea distanţei dintre Gdansk şi Kaliningrad, se construieşte un mare centru comercial din care ruşii vor putea cumpăra produse de băcănie la preţuri mai mici decât în ţara lor.
Între timp, oficialii polonezi au anunţat că îşi vor inensifica controalele la graniţa cu Kaliningrad. Dacă ruşii vor fi prinşi dincolo de coridorul de 50 de kilometri, ei pot fi pedepsiţi prin interzicerea intrării în UE pentru o perioadă de cinci ani.
SURSA: RADOR