"Noua organigramă discutată cu sindicatele în Consiliul de Administraţie prevede reducerea posturilor de directori, rămâne unul din trei, iar cele 1.029 de persoane care vor fi disponibilizate fac parte din personalul neesenţial pentru funcţionarea serviciilor poştale, de fapt sunt dintre aceia care parazitau structura Poştei", a spus Dan Nica.
Şeful MCSI a precizat că vor fi desfiinţate şi cele opt oficii regionale, cu personalul aferent, care erau "o structură consumatoare de bani".

"Vor fi desfiinţate cele opt oficii regionale şi astfel va mai dispărea o verigă intermediară, consumatoare de bani şi care nu a avut succes. Rămân însă toate structurile judeţene care coordonează activitatea operativă economică şi comercială", a subliniat Nica.

Deşi sindicatele au fost de acord cu această nouă organigramă a CNPR, urmează aprobarea în Comitetul Executiv al Federaţiei Sindicale din Poştă, care va avea loc în cursul zilei de luni.

"Dacă vom avea luni acordul comitetului sindical, planul va intra efectiv în vigoare, alături de planul de repornire a activităţii comerciale pe baze corecte şi anume promovarea serviciilor poştale, aşa cum prevede legislaţia europeană, pe acele drepturi exclusive pe care le are Poşta, dar şi a serviciilor de curierat, unde Poşta a pierdut nejustificat. De asemenea, dacă vor exista resurse financiare, Poşta va avea o unitate de sortare a materialelor poştale, pentru că este principalul lucru care îi lipseşte. A cheltuit banii pe toate lucrurile posibile şi mai puţin pe ceea ce avea neapărată nevoie. Deschiderea competiţiei nu o poate prinde fără acea linie automată de sortare", a adăugat Dan Nica.

Ministrul Comunicaţiilor a subliniat că miercuri va merge în Guvern cu planul de restructurare, dar şi cu planul de creştere a veniturilor, în vederea adoptării unor măsuri care să permită funcţionarea în bune condiţii a companiei şi să poată demara procedurile de găsire a unui "investitor internaţional care să vină să investească banii în această companie".

Potrivit afirmaţiilor ministrului Nica, Poşta Română a fost găsită la preluarea mandatului cu o pierdere de aproape 100 de milioane de euro, acumulată din anii 2009-2010 -2011, o datorie la buget reeşalonată de circa 110 milioane de lei şi o amendă dată de Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de lei.

CN Poşta Română SA este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale, având drept acţionar majoritar statul român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) cu 75% din pachetul de acţiuni şi Fondul Proprietatea cu 25 de procente. Poşta Română gestionează în prezent 5.800 unităţi teritoriale şi are 35.000 de angajaţi.
Sursa: Agerpres