Această descoperire vine în contextul în care cercetătorii polonezi încercau să afle de ce rata mortalității cauzate de COVID-19 este mai mare în Europa Centrală și de Est.

„După mai bine de un an şi jumătate de muncă, a fost posibil să identificăm o genă responsabilă pentru o predispoziţie de a dezvolta o formă gravă de COVID-19”, a transmis ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski. „Aceasta înseamnă că în viitor vom putea să identificăm persoanele cu o predispoziţie de a face o formă gravă de COVID-19″, completează ministrul.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok, care au constatat că gena este al patrulea cel mai important factor în determinarea unei forme grave a bolii. Alți factori importanți țin de vârstă, greutate, sex sau comorbidități.

Această genă este prezentă în rândul a 14% din populația poloneză, față de 8-9% în întregul continent European sau 27% în India sau Asia de Sud. Aceste date au fost culese de către profesorul universitare Marcin Moniuszko, responsabilul de proiect.

O șansă pentru o protecție mult mai bună

Descoperirea a fost făcută în urma a 18 luni de cercetare a peste 1.500 de pacienți care au trecut prin boala COVID-19.

„De la începutul pandemiei am încercat să înțelegem de ce, chiar și în rândul persoanelor cu o vârstă similară, unele sunt infectate cu o formă asimptomatică în timp ce altele se luptă pentru viața lor”, a transmis purtătorul de cuvânt al universității. Polonia a depășit 100.000 de morți cauzate de COVID-19, aflându-se printre primele 20 de state din lume după acest criteriu. „Datorită acestui studiu ne apropiem de înțelegerea acestui fenomen”, mai spune purtătorul de cuvânt.

Marcin Moniuszko, responsabilul acestei cercetări, a declarat că această discrepanță dintre morțile cauzate de virus în diferite state de pe glob este dovada faptului că rezultatele studiilor dintr-o țară nu ar trebui să fie transpuse ca fiind valabile și într-alta.