Gafa lui Dăncilă a fost semnalată de europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan. Acesta merge mai departe și spune că Dăncilă își pune miniștrii să îi traducă gafele. Premierul a declarant în Parlamentul European că vrea găzduirea unei agenții europene care are deja sediu.

„Prim-ministrul Dăncilă își pune miniștrii să-i -traducă- gafele. Marți, prim-ministrul Dăncilă a spus în plenul Parlamentului European că dorește ca România să găzduiască o „agenție europeană” de combatere a atacurilor cibernetice. I-am atras atenția că această agenție există deja, se numește Agenția UE pentru Securitate Cibernetică și are sediul în Grecia. Așadar, i-am cerut să clarifice pentru ce mai exact cere găzduirea. Răspunsul neconvingător a venit de la ministrul Comunicațiilor care ne spune că doamna Dăncilă vorbea, de fapt, despre Centrul de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică”, a scris Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare.

Europarlamentarul PNL a adăugat că instituția despre care a vorbit Viorica Dăncilă în Parlamentul European este ENISA. „Acest centru, a cărui bază legală nu este încă adoptată, ar urma să se ocupe îndeosebi de consiliere, educație, formare, inovare, adică mai mult de cercetare decât de acțiunea efectivă. Agenție pentru prevenirea, detectarea și răspunsul la atacurile cibernetice, adică ceea ce cerea doamna Dăncilă, este ENISA și e la Atena. Așă, că data viitoare, o rog pe doamna prim-ministru să înțeleagă mai bine ceea ce cere pentru România sau să-i lase pe alții să vorbească. Altfel creăm confuzii penibile la nivel european”, a subliniat Mureșan.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, îl contrazice pe Mureșan și spune că acesta este într-o gravă eroare când spune că Viorica Dăncilă vrea găzduirea unei agenții europene care are deja sediu. El a adăugat că premierul s-a referit la o altă instituție.

Siegfried Mureșan i-a cerut explicații premierului cu privire la declarația din Parlamentul European referitoare la intenția României de a găzdui o agenție europeană pentru securitate cibernetică. Acesta spune că agenția are deja sediul în Atena, capitala Greciei.