Un parteneriat între Lukoil şi compania americană Vanco International a semnat acorduri de concesiune cu România pentru a exploata şi dezvolta două perimetre offshore, a declarat la 24 februarie Lukoil. Cele două perimetre pe care se vor desfăşura lucrările, Rapsodia Est şi Trident, sunt localizate la adâncimi de 90 şi 1.000 de metri.

Parteneriatul, deţinut în proporţie de 80% de Lukoil şi 20% de către Vanco, va căuta să identifice structurile şi apoi să poarte discuţii cu România despre condiţiile de foraj, a declarat la telefon Grigori Volchek, purtător de cuvânt al LUKoil Overseas. Un studiu seismic tridimensional va fi efectuat pentru a evalua structurile, a adăugat acesta.

Exploatarea în zonele româneşti şi turce ale Mării Negre comportă ‘riscuri mai mari’, dar are, de asemenea, ‘un potenţial mai mare’, a declarat Mark Albers, vicepreşedintele ExxonMobil în luna ianuarie. Exxon caută la rândul său să exploateze resursele de la Marea Neagră, cu ajutorul companiei de stat ruseşti Rosneft şi ar putea investi 1 miliard de dolari în cadrul unui acord semnat în ianuarie.

Preşedintele Lukoil, Vaghit Alekperov, a declarat că gigantul petrolier se află în căutarea unei rate medii anuale de înlocuire a rezervelor de 100 %, sau ‘chiar mai mare’ în următorii 10 ani.

‘În Rusia, există o mulţime de active; suntem interesaţi de active în Orientul Mijlociu’, a precizat el.

Declaraţiile sale survin la o zi după ce compania a dezvăluit că s-a luptat pentru a înlocui complet baza sa de resurse. Potrivit calculelor făcute de Reuters, Lukoil, al doilea producător de petrol brut din Rusia, şi-a înlocuit doar 84 la sută din rezervele sale în 2010. Cu toate acestea, Alekperov a precizat că Lukoil îşi va putea atinge obiectivul de înlocuire completă.

Preşedintele companiei a mai precizat că Lukoil caută să îşi sporească prezenţa pe piaţă şi construieşte un rezervor de 350.000 de tone în apropiere de Barcelona pentru a aproviziona piaţa spaniolă cu motorină şi benzină transportate de către nave.

Alekperov a mai spus totodată că Lukoil nu a scăzut producţia de petrol în Egipt, în pofida tulburărilor politice din ţară. Conform celor mai recente date furnizate de Lukoil, producţia din Egipt a totalizat în 2009 aproximativ 2 milioane de barili.

Într-un interviu acordat Reuters, în octombrie, vicepreşedintele Lukoil a declarat că producţia va continua să scadă în interiorul ţării şi că aproape toate creşterile de producţie vor proveni din activele externe, inclusiv cele din Africa şi Irak.
SURSA: Agerpres