Rușii au mai multă încredere în Vladimir Putin

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de către Centrul de Cercetare a Opiniei Publice, nivelul încrederii cetățenilor ruși în președintele lor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, ajungând până la 81,3%. Precizăm că acest sondaj a fost efectuat în rândul a 1.600 de adulți ruși, între data de 1 august și 7 august.

Astfel că, la întrebarea privind încrederea în Vladimir Putin, 81,3% dintre rușii chestionați au spus că au încredere în președintele lor, iar la întrebarea despre activitățile desfășurate de liderul rus, 78,3% dintre corespondenții ruși au spus că susțin deciziile luate de Vladimir Putin.

La polul opus, cifrele de evaluare pozitive pentru activitățile primului-ministru al Rusiei și pentru activitățile Guvernului de la Moscova au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 52,6% și, respectiv, cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la 52,2%.

„Mikhail Mishustin (prim-ministrul Rusiei) are încredere de 63,1% dintre respondenți (-0,5 p.p. pe parcursul săptămânii)”, scrie în acel sondaj, citat de agenția rusă de presă TASS.

Rușii au mai multă încredere în șefii fracțiunilor parlamentare de la Moscova

Respondenții au răspuns la întrebări legate și de șefii fracțiunilor parlamentare, astfel că:

  • 33,8% dintre respondenții ruși au încredere în liderul CPRF (Gennady Zyuganov) (+1,8 puncte procentuale);
  • 31,3% (+0,7 puncte procentuale) dintre corespondeții ruși au spus că au încredere în liderul A Just Russia — For Truth (Serghei Mironov);
  • 11,6% dintre oamenii chestionați au spus că au încredere în liderul partidului Oamenii Noi (Alexey Nechayev) (+2,7 puncte procentuale);
  • 18,6% dintre respondenții ruși (+0,9 puncte procentuale) au spus că au încredere în liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (Leonid Slutsky).

Nivelul de sprijin pentru partidele politice din Rusia arată astfel:

  • Rusia Unită – 40,7% (+0,4 puncte procentuale);
  • CPRF – 10,8% (+0,2 puncte procentuale);
  • Cifrele Partidului Poporul Nou – 4,2% (-0,2% puncte procentuale);
  • Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR) – 7,5% (-0,4 puncte procentuale);
  • O Rusia Justă — Pentru Adevăr – 5,7% (+0,2% puncte procentuale);

În alte state însă, scăderea cotei de aprobare a Rusiei înregistrează un record negativ la nivel internațional în 2022, comparativ cu 2020. Pe baza constatărilor publicate de binecunoscutul think tank Pew Research Center, lovitura adusă imaginii Rusiei se face simțită chiar și în cele 18 țări care au păreri pozitive despre această țară.

În Grecia, de exemplu, popularitatea Rusiei a scăzut cu 31 de puncte procentuale, iar când întrebarea vizează încrederea în persoana lui Putin, procentul grecilor care îl dezaprobă „absolut sau măcar puțin” se ridică acum la 72%.

Însă cota de aprobare, de aproape 30% dintre greci, a războiului lui Putin în Ucraina este a treia cea mai mare după Malaezia și Singapore. Pe de altă parte, nu doar Putin pierde din popularitate în Grecia, ci și Biden, care după invazia Rusiei în Ucraina a înregistrat o scădere cu 26% în Grecia, unde se înregistrează și cea mai scăzută cotă de aprobare a lui; doar 41%, notează publicația kathimerini.gr

Restul articolului poate fi citit aici.