Bulgaria ar putea vinde Rusiei 30% din participaţia deţinută de stat la proiectul de construcţie a centralei nucleare de la Belene, a declarat, vineri, ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, la televiziunea naţională, transmite RIA Novosti.

În 2008, Rusia şi Bulgaria au semnat un acord referitor la construcţia centralei de la Belene. Fostul guvern de la Sofia a selectat în 2008 compania germană RWE ca partener strategic al proiectului, cu o participaţie de 49%. Compania de stat NEK, care deţine participaţia majoritară la centrală, de 51%, a contractat compania rusă Atomstroiexport pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare.

„Acest proiect ar putea fi viabil, dacă participaţia statului bulgar va fi redusă la 20%-22%. Bulgaria nu are nevoie de proiect în forma sa actuală, pentru a-şi satisface necesarul de energie”, a arătat ministrul.

Construcţia centralei costă 10 miliarde de euro

Autorităţile bulgare consideră că proiectul de construcţie a centralei va avea un cost de zece miliarde de euro, în timp ce estimările guvernului anterior erau de numai patru miliarde de euro.

La 18 septembrie este prevăzută o întâlnire între Djankov şi ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko. Premierul bulgar Boiko Borissov a declarat, înainte de preluarea puterii, în iulie 2009, că va analiza proiectele energetic convenite cu Rusia, inclusiv construcţia centralei nucleare şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis, la care participă şi Grecia, el fiind însă favorabil proiectului South Stream.

SURSA: MEDIAFAX