În decursul acestui an, pieţele de acţiuni est-europene au cunoscut o situaţie favorabilă. Şi-au revenit foarte repede de pe urma prăbuşirii globale a cotaţiilor din luna august, atingând, chiar de mai multe ori, noi recorduri.

Raiffeisen Capital Management preconizează că în statele est-europene creşterea economică va fi în continuare susţinută atât de conjunctura globală favorabilă, cât şi de veniturile în creştere, de şomajul în scădere, precum şi de investiţiile externe continue. De aceea, contextul macroeconomic, precum şi randamentele companiilor ar trebui să rămână şi în 2008 pozitive. Ratele în creştere ale inflaţiei, mai ales în Europa Centrală, dar şi în Rusia, ar putea totuşi să aibă efecte negative.

Din cauza percepţiei sporite a riscului de către investitorii internaţionali, a numeroaselor incertitudini cu privire la creşterea economică mondială şi a riscurilor politice posibile, se aşteaptă şi în viitor fluctuaţii mari ale pieţelor de acţiuni. În ansamblu, RCM are în continuare o atitudine precaută şi optimistă în ceea ce priveşte Europa de Est, fiecare piaţă părând să evolueze foarte diferit. De aceea, situaţia va depinde, chiar mai mult decât în anii trecuţi, de selecţia de ţări şi titluri.

RCM favorizează în prezent Rusia şi Turcia, în ciuda riscurilor politice din ambele ţări (alegerile prezidenţiale, respectiv conflictul cu gruparea kurdă PKK).

În 2007, chiar dacă preţurile materiilor prime au continuat să crească, piaţa rusă a înregistrat o evoluţie descendentă, revenind pe creştere abia la sfârşitul trimestrului al treilea, pe fondul unui context pozitiv.

Cheltuielile ridicate de investiţii şi povara impozitelor mari pentru concernele de materii prime ruseşti s-au reflectat negativ asupra situaţiei randamentelor pe termen scurt şi au frânat evoluţia cotaţiilor. O eliminare parţială a acestor taxe mari pentru companiile ruseşti petroliere şi de gaz ar putea conduce la un potenţial de creştere a randamentului, deoarece preţul petrolului ar trebui să se menţină şi în 2008 clar peste 70 USD pe baril. Companiile din domeniul consumului şi al infrastructurii profită în continuare de cererea locală puternică de consum şi de investiţii. În plus, se conturează o repoziţionare medie la investitorii globali din sudul şi sud-estul Asiei până în Rusia.

Se pare că Turcia va avea şanse foarte bune în 2008, în special datorită evaluărilor relativ scăzute, posibilităţii de micşorare a dobânzii şi unei creşteri continue a randamentelor.

«Randamentele companiilor ar trebui să fie pozitive şi în 2008.»
Gerhard Aigner, general manager of Raiffeisen Capital Management