„Este cu siguranță o veste pozitivă atunci când proprietarul conductei este invitat să ia parte la faze foarte importante ale anchetei”, a spus Dmitri Peskov.

Un obiect bizar a fost găsit pe fundul Mării Baltice

Săptămâna trecută, autoritățile daneze au transmis că au găsit un obiect tubular, care ieșea de pe fundul mării aproximativ 40 de centimetri, cu un diametru de 10 cm, în timpul unei noi inspecții a ultimei conducte Nord Stream rămase intacte de către operatorul acesteia, Nord Stream, informează agenția de presă Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat, de asemenea, că investigația în curs de desfășurare privind exploziile care au lovit conductele în septembrie anul trecut trebuie să se desfășoare cu transparență totală.

„Este extrem de important să determinăm ce fel de obiect este, dacă are legătură cu acest act terorist – se pare că are – și să continuăm această investigație. Iar această investigație trebuie să fie transparentă”, a spus acesta.

Rusia, lăsată pe dinafară în investigațiile Nord Stream

Rusia a susținut în repetate rânduri că a fost lăsată pe dinafară în diverse investigații efectuate de Danemarca, Germania și Suedia.

„Nu mă aștept ca aceste investigații să fie transparente și nici nu mă aștept ca rezultatele să fie puse la dispoziția publicului larg”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

În ianuarie, Rusia a declarat că refuzul Suediei de a împărtăși informații despre sabotajul conductelor Nord Stream a fost „derutant”, susținând că reținerea informațiilor înseamnă că autoritățile suedeze „ascund ceva”.

Potrivit constatărilor Suediei, urme de explozibili au fost găsite în apropierea locului unde au avut loc exploziile la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, referindu-se la incident ca fiind un „sabotaj grosolan”, scrie Oil Price.

Rusia a declarat încă de la începutul acestei luni că Statele Unite au avut un motiv pentru a efectua exploziile de la Nord Stream pentru a deschide ușa pentru propriile exporturi de GNL către Europa, care este avidă de gaze naturale.

„O astfel de explozie, atât de puternică și la o asemenea adâncime, ar putea fi realizată doar de experți susținuți de întregul potențial al unui stat care dispune de tehnologii relevante”, a declarat președintele Putin la începutul acestei luni.

Comentariile au venit în urma unei serii de articole de presă care citează un oficial american anonim care susținea că Ucraina – sau grupuri pro-Ucraina – ar fi putut fi responsabile pentru explozii. Vladimir Putin s-a referit la această teorie ca fiind „un nonsens complet”.

Rusia a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă să scoată de la naftalină conductele Nord Stream care au fost avariate în explozie, neavând uzine pentru a le pune în funcțiune sau a le repara în curând din cauza relațiilor sale deteriorate cu Occidentul.