Situație fără precedent în Rusia. Este vorba despre alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au fost organizate în perioada 17-19 septembrie 2021, atunci când autoritățile ruse au deschis în regiunea transnistreană 27 de secții de vot, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secții deschise până în prezent în această regiune a Republicii Moldova.

La fel ca și restul scrutinelor organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale, iar acest lucru reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova, scrie publika.md.

De menționat este faptul că reacția autorităților constituționale a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui scrutin organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii.

Pe de altă parte, în ciuda negării totale a controlului de facto asupra administrației secesioniste, autoritățile ruse reușesc să realizeze o colaborare cu administrația respectivă din perspectiva politicilor, în timp ce nu doresc să soluționeze problemele grave ale drepturilor omului în regiune.

Amintim faptul că controlul politic absolut asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană a fost considerat un element important al asumării responsabilității pentru încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă, mai precizează sursa citată

Rusia Unită a câștigat alegerile

Totodată, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană, controlul economic și militar constituie cele trei elemente determinante pentru menținerea concluziei că Rusia realizează jurisdicția de facto asupra regiunii.

În ceea ce privește atitudinea Republicii Moldova, țara vecină cu România urmează să realizeze obligațiile sale pozitive de condamnare a oricăror manifestări din partea altor state care vin să susțină un regim care violează grav drepturile omului.

Amintim faptul că partidul aflat la putere în Federaţia Rusă, Rusia Unită, a câștigat alegerile legislative, desfăşurate de vineri până duminică, potrivit rezultatelor parțiale oficiale anunțate după închiderea urnelor, un scrutin din care opoziţia anti-Kremlinului a fost practic exclusă.

Mai exact, datele arată că partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin a obținut majoritatea absolută, de două treimi în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus).

Pe de altă parte, Rusia Unită a obținut 49,76% din voturi, după numărarea a 85% din buletinele de vot. Conform Moscow Times, candidații Rusia Unită ocupă deja 315 din cele 450 de locuri în Dumă. Sistemul de vot în Rusia este unul mixt: 250 de deputați sunt aleși uninominal, 250 pe liste.