Acțiunea de instituire a fregatelor ruse„Amiral Grigorovici” și „Amiral Essen” a avut loc în același timp cu „Sea Breeze 21”, un exercițiu multinațional catalogat drept „agresiv” de către Moscova.

De cealaltă parte, atitudinea Rusiei generează tensiune în Marea Neagră. Mai exact, țările aliate și partenere NATO din zona pontică se simt amenințate de consolidarea prezenței militare și creșterea agresivității Moscovei după anexarea Crimeei.

„Conform scenariului exercițiului, echipamentele de supraveghere ale flotei Mării Negre au detectat un vehicul aerian fără pilot neidentificat care se deplasa în spațiul aerian de-a lungul frontierei de stat rusești.

Echipamentele de supraveghere au descoperit că drona a aterizat la bordul unei nave de război aflate în apele neutre, parte a unui grup naval inamic”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Flotei ruse a Mării Negre.

Cum s-a desfășurat atacul Rusiei

În ceea ce privește modul de desfășurare al atacului, cele doă fregate au fost trimise să urmărească manevrele grupului naval inamic, fregatele rusești au fost „atacate”. Totodată, echipajele celor două nave rusești au exersat acțiunile de respingere a unui atac cu rachete antinavă utilizând sistemele antiaeriene și măsuri active și pasive de bruiaj.

În final, cele două fregate rusești au acționat împreună pentru a elimina navele inamicului noțional, utilizând atât rachete antinavă, cât și artileria convențională.

Exercițiul mai are și o a doua etapă, atunci când fregatele, împreună cu unități aeriene ale aviație navală ale Flotei Mării Negre vor exersa un atac combinat împotriva unui grup de nave inamice imaginar.

De menționat este faptul că, forțele ruse din Marea Neagră au efectuat o serie de misiuni de antrenament în ultimele săptămâni, în contextul în care nave din zeci de țări partenere și aliate NATO au participat la exercițiul „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Ucrainei și Marina SUA.

Amintim faptul că Rusia a venit cu o propunere fără precedent. Mai exact, Moscova a cerut SUA și aliaților săi să anuleze exercițiile navale „agresive” în Marea Neagră, susținând că „nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre” și „inspiră ambiții militariste la Kiev”.