Eforturile purtate de Vilnius pentru a încuraja ţările din fostul bloc sovietic să se apropie de UE în cadrul Parteneriatului Estic au drept efect iritarea Moscovei, care vede în aceste demersuri o ingerinţă în zona sa de influenţă. Ambasadorul rus la Vilnius a fost convocat pentru a da explicaţii cu privire la ‘măsuri discriminatorii’, a declarat pentru AFP ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius.

‘Noi ne folosim contactele de la Comisia Europeană şi suntem de asemenea în contact direct cu înalţi responsabili ruşi pentru a pune capăt la toată această situaţie’, a spus el.

Potrivit lui Ricardas Malkus, şeful Asociaţiei camionagiilor lituanieni, vameşii ruşi au început joia trecută să efectueze ‘inspecţii minuţioase’ asupra încărcăturilor. ‘Toate transporturile de marfă provenind din Lituania sunt descărcate şi controlate, iar aceasta poate dura în jur de două zile şi ne provoacă pierderi ce s-ar putea ridica până la două milioane de euro pe zi’, a precizat Malkus pentru agenţia franceză de presă.

Lituania a fost prima dintre fostele republici sovietice care şi-a proclamat independenţa după prăbuşirea blocului sovietic în 1990. Ea îşi doreşte să se încheie acorduri de asociere şi comerţ liber între UE şi şase state postsovietice – Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia – cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la sfârşitul lui noiembrie, organizat la Vilnius.

În schimb, Moscova militează pentru o integrare mai aprofundată a ţărilor din fosta URSS în proiectul Uniunii Vamale, compusă în prezent din Rusia, Belarus şi Kazahstan şi căreia Armenia intenţionează să i se alăture, mai notează AFP.
Sursa: Agerpres