'Nu intenţionăm să ne implicăm într-o confruntare în care suntem atraşi cu SUA, NATO şi Uniunea Europeană', a reiterat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că 'obiceiurile conflictuale şi jocurile geopolitice cu sumă nulă doar împiedică eforturile pentru asigurarea unei dezvoltări durabile pe plan internaţional şi generează crize precum cea ucraineană', scrie Agerpres.

Referitor la situaţia din Ucraina, ministrul de externe rus a pledat pentru un dialog direct între Kiev, pe de o parte, şi Doneţk şi Lugansk, pe de altă parte, şi aplicarea deplină a acordurilor de la Minsk.

'Conflictele din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), la fel ca în orice altă regiune, pot fi soluţionate doar prin mijloace paşnice, politice, diplomatice şi alte mijloace nemilitare', a afirmat Lavrov, indicând că acest lucru este valabil atât pentru criza ucraineană, cât şi pentru diferendele din Transnistria şi Nagorno-Karabah.

Rusia şi Occidentul traversează în prezent cea mai gravă criză de la încheierea războiului rece ca urmare a rolului Moscovei în situaţia din Ucraina.