În urma cererii Moscovei, un tribunal sârb a îngheţat discret luna trecută activele din Serbia deţinute parţial de Berezovski şi care sunt evaluate la circa 270 de milioane de dolari. Dar, o instanţă superioară a făcut joi cazul public când a anunţat anularea respectivei decizii şi a dispus reexaminarea cazului.

Procurorii ruşi insistă ca toate activele ce formează fostul imperiu financiar al lui Berezovski să ajungă în Rusia, după ce acesta a fost condamnat în contumacie pentru fraudă şi deturnare de fonduri. Şi Ucraina a răspuns favorabil unei solicitări similare a Rusiei. Potrivit justiţiei ruse, el deţinea o parte din capitalul a cel puţin şapte societăţi sârbe, activând în special în sectorul alimentar. Moştenitorii lui au demarat la rândul lor procese pentru a obţine averea lăsată în urmă.

Unul dintre oligarhii cei mai bogaţi şi mai influenţi pe vremea preşedintelui Boris Elţîn, Berezovski a căzut în dizgraţie după venirea lui Putin la putere. A fost nevoit să părăsească Rusia şi a primit azil politic în Marea Britanie. Pe data de 23 martie 2013 a fost găsit mort în camera sa de baie, cu semnele aparente ale unei spânzurări. În momentul morţii, el avea datorii în valoare de circa 150 de milioane de dolari faţă de fiscul britanic. AGERPRES