Rusia, în contact la nivel înalt cu SUA

Joe Biden s-a folosit săptămâna trecută de prima sa discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy pentru a-i oferi un sprijin „neclintit”, după ce naţiunile occidentale şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei, conform reuters.com

Recent, a existat o creştere a violenţei în regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde trupele de la Kiev s-au luptat cu forţele separatiste susţinute de Rusia într-un conflict despre care se estimează că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Moscova a respins preocupările „nefondate” ridicate de Washington

„Suntem în contact cu americanii, acest lucru se întâmplă la un nivel înalt”, a declarat vice-ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax.

El a spus că Moscova a respins preocupările „nefondate” ridicate de Washington cu privire la situaţia din regiune. Riabkov a acuzat Ucraina că nu a implementat acordurile referitoare la regiune.

„Dacă colegii noştri americani ar fi îngrijoraţi de acest lucru, ar contribui cu adevărat la stabilizarea situaţiei”, a spus acesta.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a-i susţine pe separatiştii din regiunea Donbas, care au preluat controlul asupra unei porţiuni din estul Ucrainei în 2014.

Rusia afirmă că oferă doar sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatisti în ceea ce consideră că este un conflict intern. În weekend, Ucraina a vizat mai multe companii ruseşti cu sancţiuni, ca parte a ceea ce a spus că este o reducere a contrabandei.

Kremlinul a declarat luni, 5 aprilie, că Moscova va răspunde acestor sancţiuni. De asemenea, a afirmat că depinde de Moscova să-şi deplaseze armata în Rusia după cum consideră potrivit şi că acele mişcări nu reprezintă o ameninţare pentru Kiev.