Rusia a anunţat luni suspendarea legăturilor sale aeriene cu Turcia timp de o lună şi jumătate, explicând aceasta decizie prin deteriorarea situaţiei epidemiologice din această ţară, relatează Reuters.

Rusia suspendă zborurile cu Turcia

Zborurile cu Turcia, dar şi cu Tanzania vor fi suspendate „în perioada 15 aprilie – 1 iunie”, a declarat într-o conferinţă de presă difuzată de televiziunile ruse vicepremierul responsabil cu sănătatea, Tatiana Golikova.

Ea spus că situaţia epidemiologică acolo „continuă să se deterioreze din primele decade ale lunii martie”, adăugând că 80% dintre ruşii testaţi pozitiv pentru coronavirus la revenirea dintr-o ţară străină de la începutul pandemiei vizitaseră Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru RIA Novosti că această decizie nu are nicio legătură cu întâlnirea de sâmbătă dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu omologul său ucrainean ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul căreia liderul de la Ankara a reiterat opoziţia Turciei faţă de anexarea Crimeii de către Rusia.

Turcia este o destinaţie turistică de prim-plan pentru ruşi, care cu miile se duc acolo în fiecare an.

Moscova a reluat legăturile aeriene cu Turcia şi Tanzania în iulie 2020, la patru luni după suspendarea lor şi închiderea frontierelor ruse din cauza pandemiei de coronavirus.

De la începutul pandemiei, frontierele Rusiei rămân în mare parte închise, dar au fost redeschise treptat pentru cetăţenii din aproximativ 20 de ţări.

Turcia folosește Coronavac

Turcia folosește vaccinul chinezesc Coronavac pentru a-și imuniza cetățenii. Un studiu efectuat în Chile arată că acest vaccin oferă o protecție de doar 3 procente după prima doză administrată. Studiul, realizat de Universitatea din Chile, mai arată că oamenii care au primit acest ser au o protecție la îmbolnăvire de 27,7% în primele două săptămâni după administrarea rapelului și o protecție de 56,5% după cele două săptămâni de la cea de-a doua doză de vaccin. Amintim că Chile folosește Coronavac ca vaccin principal în campania de vaccinare.

„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a spus rectorul universității care a efectuat studiul, informează France24.
Este de menționat faptul că până acum, 7,07 milioane de chilieni au fost vaccinați cu prima doză și 4,04 milioane de chilieni cu cea de-a doua doză. Populația din Chile este de 15,2 milioane de locuitori.

Vaccinul chinezesc Coronavac este folosit în Asia de Sud-Est, America Latinp, Albania și Turcia.