Rusia s-ar putea pregăti de un test nuclear

Noi construcții au fost observate la un sit de testare nucleară din nordul Rusiei încă de anul trecut. Asta poate implica faptul că Moscova se pregătește pentru un nou test nuclear, a declarat luni un expert japonez în domeniul militar rus.

Citând analiza imaginilor din satelit, Yu Koizumi, profesor la Universitatea din Tokyo, a declarat că o instalație de mari dimensiuni despre care se presupune că are legătură cu testele nucleare pare să fie aproape finalizată la situl de pe arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică.

Koizumi a calificat activitățile ca fiind excepționale și a spus că Rusia ar putea pregăti un test nuclear subcritic, care nu creează o explozie. El crede că această acțiune este „pentru a intimida țările europene și Statele Unite” în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina, care se află în război cu Rusia, transmite Kyodo News.

Novaia Zemlia a fost locul în care Uniunea Sovietică a efectuat aproximativ 130 de teste nucleare, inclusiv în atmosferă, subterane și submarine, între 1955 și 1990.

Rusia a continuat cu teste nucleare subcritice pe insulă pentru a îmbunătăți armele nucleare și a evalua capacitățile acestora, ultimul fiind efectuat în 2004.

Imagini din satelit realizate de compania de tehnologie spațială Maxar Technologies și de firma de imagistică terestră Planet Labs, ambele din Statele Unite, au arătat că lucrările de construcție a instalației au început în totalitate în jurul verii trecute la locul de testare din partea de sud a Novaia Zemlia, potrivit lui Koizumi.

Este îngrijorător că Rusia joacă această carte

Clădirea, cu o lungime de aproximativ 200 de metri, este de aproximativ două ori mai mare decât alte instalații din zonă și era aproape finalizată în imaginile Maxar realizate la începutul lunii februarie, a precizat Koizumi.

„Este foarte probabil ca instalația să fi fost construită recent pentru un test (nuclear)”, a spus el.

Expertul a adăugat că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că instalația ar putea fi extinsă în continuare.

În același timp, imaginile nu au arătat nicio dovadă directă a unui test nuclear, a spus el, punctând zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ 3 kilometri de situl nuclear din munți, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic.

În luna noiembrie a anului trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, care interzice toate exploziile nucleare, fie în scopuri militare, fie în scopuri pașnice, într-o mișcare considerată ca fiind ieșirea sa de facto din tratat.

„Ar trebui să ne îngrijorăm serios că Rusia joacă această carte a unui test nuclear”, a declarat Koizumi.