Alexander Dughin este un analist politic rus cunoscut pentru opinii extrem de discutabile. Este cunoscut, totodată, și pentru conexiunile sale strânse cu ideologiile ultranaționaliste.

Acesta a comentat, pe platforma X (fostul Twitter), creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu, în urma unui atac al Israelului împotriva Iranului pe teritoriul sirian.

Război între Iran și Israel?

Dughin a calificat mișcarea drept „un act de agresiune”. El a sugerat că aceasta lasă Iranul „fără altă opțiune decât să răspundă cu atacuri asupra Israelului” ca represalii. Iar acest lucru ar putea mobiliza forțele colective ale „Rezistenței”.

Potrivit analistului politic, conflictul, pornit inițial de facțiuni șiite, ar putea evolua în cele din urmă într-un război musulman mai amplu împotriva Israelului. El sugerează că sincronizarea acestor evenimente joacă un rol crucial, mai ales având în vedere peisajul politic actual din Statele Unite.

Alexander Dughin speculează că președintele Joe Biden, concentrat în principal pe viitoarele alegeri și pe susținerea Ucrainei împotriva Rusiei, ar prefera să evite implicarea într-un alt conflict. Pe de altă parte, Donald Trump, descris de analist ca fiind mai puțin preocupat de afacerile rusești, dar aliat strâns cu Israelul, ar putea avea priorități diferite.

Analiza lui Dughin sugerează că Iranul are motive strategice pentru a iniția un conflict mai devreme decât mai târziu, ideal în timpul mandatului lui Biden și înainte de orice potențială revenire a lui Trump în politica americană. El anticipează că, deși SUA și NATO ar fi implicate în conflict, implicarea lor ar fi ezitantă.

Alexandr Dughin
Alexandr Dughin

Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea distrage atenția de la războiul din Ucraina, iar Rusia va profita

În plus, Alexander Dughin anticipează că desfășurarea conflictului din Orientul Mijlociu ar putea distrage atenția la nivel global, oferind astfel Rusiei oportunitatea de a obține victorii strategice semnificative. Un exemplu ar fi preluarea controlului asupra Kievului și consolidarea unei poziții anti-occidentale.

La finalul postării, el sugerează că aceste evoluții ar putea duce la revenirea lui Trump în politica americană sau chiar la izbucnirea unui conflict civil. Iar acest lucru ar putea, în cele din urmă, să conducă la apariția unei ordini mondiale „ireversibil multipolare”.

„Israelul a atacat Iranul. În Siria, care nu este Israel sau Palestina. Acesta este un act de agresiune. Acum Iranul nu are altă opțiune decât să atace Israelul. Cu toate forțele Rezistenței. Acest război va fi început de șiiți, dar la un moment dat nu poate să nu devină un război al tuturor musulmanilor.

Trebuie să ținem cont de sincronizare: Biden nu-l dorește deloc, deoarece prioritatea lui sunt alegerile și susținerea Ucrainei împotriva rușilor, dar Trump, pe de altă parte, nu se preocupă de ruși, dar Israelul îi este drag.

Prin urmare, Teheranul are toate motivele să înceapă un război cu Israelul cât mai curând posibil. Sub Biden și înainte de Trump. SUA și NATO se vor implica cu siguranță, dar cu mare reticență. Între timp, rușii vor cuceri Kievul și vor întări dramatic polul anti-occidental. Acolo va interveni Trump sau va izbucni un război civil în SUA. Iar lumea va fi deja ireversibil multipolară”, a scris el pe X.