SUA pot relua rapid furnizarea de ajutor pentru Kiev. Care e opțiunea doi?

Prin urmare, Statele Unite pot relua rapid furnizarea de asistență militară pentru a ajuta forțele din Kiev să consolideze liniile frontului în zonele apropiate de locațiile actuale.

A doua opțiune ar fi să se permită rușilor să înfrângă armata ucraineană și apoi să avanseze către granițele NATO, de la Marea Neagră până în centrul Poloniei.

O a treia variantă nu este luată în considerare, conform unei analize recente realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american.

Potrivit sursei citate, riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește semnificativ dacă Statele Unite permit Rusiei să învingă Ucraina în acest moment.

În această situație, provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă.

„Riscurile și costurile asociate depășesc, pe termen lung, cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”, este cincluzia ISW.

Avertismentul survine într-o săptămână crucială. Camera Reprezentanților din Congresul de la Washington urmează să decidă, prin vot, soarta unui ajutor militar în valoare de zeci de miliarde pentru Kiev, după luni de amânări.

Rusia nu are resursele necesare pentru a ataca un stat membru NATO

Generalul (r) Dan Grecu consideră totuși că, în prezent, Rusia nu dispune de capacitatea operațională necesară pentru a ataca NATO cu forțe convenționale.

„Nu trebuie să ne hazardăm și să considerăm că aceste aceste lucruri sunt lucruri care se vor întâmpla mâine. Este vorba despre un scenariu. Un scenariu, îl faci după cum primești comanda, ca să spun așa. Elaborezi un scenariu ‘ce se întâmplă dacă ne atacă Rusia?’ Elaborezi un scenariu cu ‘ce se întâmplă dacă ne atacă Hamas?’ ș.a.m.d. Și atunci bineînțeles că iei toate acest lucruri în considerare. Din această perspectivă, analiza Institutului pentru Studiul Războiului este o analiză corectă, bazându-se pe niște ipoteze, în primul și în primul rând.

Mutându-ne de la hârtie pe teren, vedem că marea forță sovietică, pardon, rusă, de aproape doi ani și jumătate încă n-a reușit să controleze mai mult de 20% din teritoriul statului ucrainean, pe care își propusese să-l cucerească în șapte zile. Ori, în acest moment, NATO, invariabil, indiscutabil este mai bine echipată, mai bine ‘mobilată’, cu mai mari resurse cu tehnologie extraordinară.

Această alianță nu trebuie să fie înspăimântată de această mare agravare a situației, pentru că vorbim de 1.000 de kilometri reprezentând doar granița nou obținută prin aderarea Finlandei. Mai sunt celelalte granițe cu Polonia, cu statele baltice ș.a.m.d.

Deci, să luăm acest studiu ca pe un studiu, ca pe un scenariu și ca pe o rezolvare. Federația Rusă, din punct de vedere convențional, astăzi, n-are absolut nicio capacitate să atace NATO. Dacă ar lua o astfel de decizie ar fi catastrofal pentru Federația Rusă. Noi trebuie să facem diferența între război – și îl vedem în Ucraina și produce mii de morți, zilnic – și posibilitățile Rusiei de a merge mai departe”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.

Ce s-ar întâmpla cu România dacă Rusia ar câștiga războiul împotriva Ucrainei?

Potrivit ISW, riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește semnificativ dacă Rusia ar reuși să învingă Ucraina. De asemenea, provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape imposibil de gestionat.

Potrivit unui raport al ISW, dacă armata ucraineană iese învingătoare, va deveni cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei. Practic, va fi mult mai puternică decât orice altă forță militară europeană din cadrul NATO.

După încheierea conflictului, Ucraina va depinde în continuare de asistența externă, inițial sub formă de echipamente, iar ulterior, mai ales sub formă de finanțare pentru achiziționarea și întreținerea propriului echipament.

Conform analizei efectuate de organizația americană, acest sprijin va fi oferit de o varietate largă de state europene și asiatice. Acestea înțeleg importanța vitală a prevenirii unui posibil nou atac din partea Rusiei. Mai multe puteți citi aici.