Rusia a lansat, miercuri, lucrările de construcţie a unui oleoduct de patru miliarde de dolari, care va porni din Unecha, aproape de graniţa Rusiei cu Belarus, va ocoli acest stat şi va ajunge în portul Ust-Luga de la Marea Baltică, transmite Mediafax.

Planul de construcţie a noii conducte, care va avea o lungime de 1.000 de kilometri, a fost anunţat prima oară în 2006, în urma unei dispute cu Belarusul privind tranzitul, şi va întări controlul autorităţilor de la Kremlin asupra rutelor de transport al energiei, conferind şi opţiunea de a ocoli Ucraina.

„Este o pierdere semnificativă pentru Belarus, nu numai economică, dar şi politică, întrucât ţara pierde reputaţia de rută stabilă de tranzit”, a declarat Iaroslav Romanciuk, şeful institutului de cercetări Mizes din Belarus.

Rusia, al doilea mare exportator de petrol la nivel mondial, vrea să creeze rute ocolitoare pentru livrările de ţiţei şi gaze către Europa, după ce a intrat în conflict cu Ucraina şi Belarus în privinţa tarifelor de tranzit.

Noua conductă, Baltic Pipeline System, va transporta 30 de milioane de tone de petrol pe an, respectiv 6% din producţia de ţiţei a Rusiei în 2008, către portul Ust-Luga de la Marea Baltică. Ruta, cunoscută sub denumirea BTS-2, urmează să fie finalizată în trimestrul al treilea din 2012.

În urmă cu câteva săptămâni, Rusia a anulat un împrumut de 500 de milioane de dolari către Belarus, autorităţile ruse fiind nemulţumite de politica economică a preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

În plus, Rusia a interzis şi cea mai mare parte a livrărilor de produse lactate din Belarus pe piaţa rusă, unde au cotă de piaţă de 4%.

Vicepremierul rus Igor Secin a arătat că BTS-2 va conferi Rusiei flexibilitatea de a redirecţiona livrările de petrol fie de la conducta Drujba care tranzitează Belarusul fie de la ruta Odessa-Brodi, care transportă ţiţei către porturile ucrainene de la Marea Neagră. Ucraina a anunţat că ar putea livra pe ruta Odessa-Brodi petrol din regiunea Caspică către Europa.

Secin a explicat că BTS-2 permite reducerea riscurilor, dacă livrările pe ruta Odessa-Brodi vor fi întrerupte. El a adăugat că în prezent au loc discuţii cu partea ucraineană privind folosirea acestei conducte, precum şi cu Kazahstanul, pentru alimentarea rutei BTS-2, a cărei capacitate ar putea fi majorată la 50 de milioane de tone.

SURSA: Mediafax