Acţiunile listate la bursă au înregistrat o evoluţie modestă şi în săptămâna recent încheiată, interesul investitorilor fiind la nivelul minim, ceea ce conduce la valori zilnice tranzacţionate reduse.

Săptămâna a început cu scăderi generalizate şi destul de importante ca amploare, fără să fie însă determinate de informaţii legate de piaţa internă. Şedinţa de luni s-a remarcat şi prin faptul că în piaţa principală nu a existat nicio societate care să înregistreze creştere la finalul acesteia, situaţie extrem de rară. Indicii au marcat noi minime pentru perioada scursă din partea a doua a anului 2006 şi au încheiat săptămâna analizată cu scădere de 0,75% pentru BET şi 1,5% pentru BET FI.

După şedinţa de luni, acţiunile au încercat creşteri timide şi au recuperat jumătate din scăderea de la începutul săptămânii. Chiar dacă Petrom s-a tranzacţionat luni şi la 0,4 lei/acţiune, a reuşit să închidă la 0,458 lei, cea mai bună evoluţie dintre acţiunile incluse în coşul indicelui BET. Cu o creştere de 6,5%, SNP se tranzacţionează acum la nivelul maxim din ultimele luni. În sectorul bancar, BRD a reuşit să aducă un randament de aproape 2%, iar Erste Bank, de aproape 3%. În scădere, am avut Banca Transilvania (-0,7%) şi Banca Carpatica (-1,5%).

Dintre acţiunile lichide, s-au remarcat Rompetrol Rafinare, care au încheiat o săptămână dificilă. Vineri s-au înregistrat tranzacţii şi la 5,95 bani pe acţiune, cel mai redus nivel  din septembrie 2004. Scăderi importante am avut şi în cazul acţiunilor SIF Broker, care s-au tranzacţionat vineri şi la 1,37 lei. În cele trei şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii, după suspendarea datorată desfăşurării Adunării Generale Anuale, acţiunile BRK au pierdut 13%.

În această săptămână, atenţia se va orienta către adunările generale pentru patru dintre cele cinci SIF-uri programate pe 23 – 24 aprilie şi în special pentru SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, care propun spre aprobare distribuirea de acţiuni gratuite în loc de dividende. Acţiunile SIF, cu excepţia SIF3, se vor tranzacţiona doar în primele două şedinţe ale săptămânii, urmând ca reluarea să se efectueze după transmiterea hotărârilor AGA.

99-12750-30bursa16.jpg