Cele mai ieftine conexiuni la Internet sunt cele numite Dial-Up, din cauza ca nu necesita o dotare tehnica complicata si costisitoare. Acest tip de legaturi se realizeaza prin linia telefonica obisnuita, urmand ca utilizatorul sa plateasca, pentru orele petrecute pe Internet costul aferent convorbirii telefonice si abonamentul la Internet.
Principala problema ce se ridica la conexiunile Dial-Up este aceea a tarifelor ce se platesc catre compania de telefonie, in cazul nostru RomTelecom. Daca la alegerea furnizorului de servicii Internet un individ are mai multe variante, cand e vorba de costul convorbirilor, el trebuie sa se conformeze gigantului RomTelecom. Din aceasta cauza, CAIR a luat decizia de a trimite un comunicat catre Compania Nationala de Telecomunicatii, prin care cere tarife preferentiale pentru conexiunile
Dial-Up. De la bun inceput, campania pornita de CAIR exclude celelalte moduri de conectare la Internet: ISDN si liniile inchiriate. Ea se limiteaza doar la conexiunile ce se efectueaza prin liniile obisnuite telefonice si care sunt taxate conform tarifelor Companiei nationale de telecomunicatii.
CAIR a amenintat
RomTelecom cu boicotul
Fenomenul de lupta impotriva tarifelor practicate de operatorii nationali de telecomunicatii nu este insa intalnit numai in Romania. Exista o puternica asociatie europeana (Telecom.Eu.Org) ce cuprinde toate grupurile nationale care militeaza (de multe ori cu succes), pentru tarife preferentiale la conexiunile Dial-Up. Dupa cum se poate vedea pe site-ul Telecom.Eu.Org, in foarte multe tari din Comunitatea Europeana actiunile de protest s-au soldat cu reducerea tarifelor (Franta, Elvetia, Germania etc.).
Argumentele pe care le aduce CAIR in vederea sustinerii unei reduceri tarifare sunt solide si de bun-simt. In primul rand, niste tarife mici pentru conexiunile Dial-Up ar avea consecinte pozitive pentru dezvoltarea si mai puternica a Internetului in Romania, prin cresterea numarului de abonati. Indirect, infrastructura va avea de castigat, mai ales comunicatiile, ceea ce este un avantaj pentru investitorii straini. RomTelecom va factura mai multi utilizatori, datorita cresterii abonatilor Internet. S-ar crea, asadar, o situatie in care toata lumea ar fi si multumita si ar avea de castigat. Un Internet ieftin este vital pentru informatizarea tarii, primul pas pentru a se ajunge la o infrastructura compatibila cu tarile vestice fiind tocmai reducerea tarifelor telefonice la legaturile Dial-Up.
La comunicatul trimis de CAIR, RomTelecom a raspuns in ultima zi, adica pe 15 februarie, manifestand dorinta de a dialoga cu protestatarii. CAIR a amenintat cu o boicotare nationala a RomTelecom daca raspunsul intarzia mai mult de data limita. Aceasta ar fi insemnat un refuz general de a mai folosi liniile telefonice de catre toti cei ce se simt solidari cu obiectivele CAIR. La nemultumirea actuala cauzata de tarifele practicate de RomTelecom, boicotul ar fi fost sustinut de destui oameni. Spre exemplu, in Spania, boicotul impotriva companiei Telefonica i-a adus acesteia pierderi estimate la 80% din traficul prin conexiunile Dial-Up.
„Nu cred totusi ca o asemenea actiune ar avea succes sau ar facilita aprobarea mai rapida de catre RomTelecom a dezideratelor noastre”, ne spune dl Razvan Stefanescu, reprezentant al CAIR. Propunerile pe care le face CAIR catre RomTelecom vizeaza in primul rand reducerea tarifelor telefonice, plus alte reglementari tehnice privind regimul modemurilor. Se stie ca orice derivatie de la linia telefonica principala, conform contractului, trebuie platita si se efectueaza numai de catre angajatii RomTelecom. Cum modemul reprezinta o astfel de derivatie, CAIR considera ca aceasta chestiune trebuie eliminata, pentru ca nu necesita din partea abonatului cunostinte tehnice avansate.
ISP-urile din Romania
vor primi numere speciale
La fel, in viziunea CAIR ar trebui rezolvata, printre altele, problema numerelor telefonice cuplate. In privinta tarifelor, primul lucru ce trebuie facut este alocarea de numere speciale furnizorilor de servicii Internet (ISP), legaturile realizate pe aceste numere urmand a fi taxate dupa anumite preturi, mult mai scazute decat cele obisnuite. CAIR propune niste tarife ce ar duce de la 14.400 lei pretul mediu pe ora (pret actual) la numai 1.795 lei pe ora. Avand in vedere ca un abonat Internet consuma circa doua ore pe zi on-line, s-ar face astfel o economie de la 865.320 lei (cat costa acum 60 de ore) la 107.770 lei, o stare de fapt ce ar aduce mai mult trafic si
ISP-urilor, si RomTelecom-ului.
O alta solutie ar fi includerea in abonament a minutelor cat se sta on-line. Preturile propuse de CAIR sunt intre 35.900 lei (600 minute), pana la „stat on-line” nelimitat, care ar costa fix un milion de lei.
Cu alte cuvinte, se poate realiza o conexiune permanenta (gen
ISDN) prin linia telefonica obisnuita, la pretul de un milion de lei pe luna, plus aproximativ 400.000 lei abonamentul nelimitat la Internet. La aceasta sectiune s-ar inscrie si doleanta ca numerele speciale acordate ISP-urilor sa nu fie localizate, ci sa se poata accesa din toata tara la acelasi tarif.    

Radu Lazar