‘Principalele beneficii ale integrării petrochimiei în cadrul Rompetrol Rafinare sunt optimizarea întregului proces tehnologic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energetice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor. Pe termen mediu, investiţiile în rafinărie şi în instalaţia HDPE (Polietilenă de înaltă Densitate) vor optimiza costurile de procesare, permiţând creşterea marjei brute cu o rată anuală de 13%, până în 2017’, se arată în comunicatul citat.

Decizia luată în cadrul Consiliului de Administraţie al societăţii Rompetrol Rafinare din 10 iulie 2013 va fi supusă validării acţionarilor săi în Adunarea Generală Extraordinară din 16 august.

‘În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Valoarea de piaţă a activelor Rompetrol Petrochemicals se ridica, la data de 30 aprilie 2013, la 132 milioane de dolari SUA, conform unei evaluări a PricewaterhouseCoopers. Deoarece Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Rafinare şi-au desfăşurat complementar activitatea pe platforma Petromidia, decizia de integrare a activităţilor are caracter formal, însă presupune simplificarea structurii organizaţionale a grupului, precum şi reducerea volumului de muncă necesar derulării transferurilor între societăţi’, se mai spune in comunicat.

Integrarea activităţilor celor două companii implică şi transferul personalului din petrochimie la Rompetrol Rafinare, conform legislaţiei muncii.

‘Includerea petrochimiei în activităţile Rompetrol Rafinare presupune transferul contractelor comerciale de aprovizionare şi comercializare, cumpărarea activelor constând în imobilizări necorporale, imobilizări corporale, mijloace fixe, investiţii în curs’, precizează documentul.

Etapele procesului vor fi derulate fără întreruperea procesului de producţie. Integrarea activităţilor desfăşurate în cadrul celor două societăţi reprezintă o continuare a strategiei Grupului Rompetrol de a concentra într-o singură entitate activitatea de producţie.

Compania Rompetrol Petrochemicals, membră a Grupului Rompetrol, a fost înfiinţată în luna decembrie 2002. Aceasta este unicul producător de propilenă din Romania, din 2010 fiind şi unic producător de polietilene, majorându-şi astfel constant cota de piaţă. Compania are o poziţie competitivă pe piaţa internă şi în zona balcanică.

Sursa: Agerpres