Romgaz a finalizat procesul de inmagazinare a gazelor naturale in cele sase depozite subterane pe care le opereaza (Balaceanca, Bilciuresti, Ghercesti, Sarmasel, Urziceni si Cetatea de Balta). Compania a ajuns la un stoc al volumului de lucru de 2.810 milioane metri cubi. Ciclul de inmagazinare s-a finalizat cu depasirea stocului programat cu 50 de milioane de metri cubi, aceasta fiind cu 4,5% mai mare fata de stocul realizat anul trecut.

Potrivit companiei, stocul total de gaze naturale realizat in acest ciclu, care include si stocul inactiv existent si constituit in anul 2008, respectiv 1.335 milioane metri cubi, este de 4145 milioane metri cubi.

Stocul total de gaze naturale estimat a se realiza la sfarsitul ciclului de injectie 2008 in depozitele de gaze naturale existente in Romania, in cele sase depozite operate de ROMGAZ si doua depozite operate in asociere cu terte companii, va fi de circa 4.505  milioane mc,  din care stocul gazului de lucru 3.170 milioane mc. si stoc inactiv 1.335 milioane mc.

Rolul stocului inactiv este de a creste capacitatea zilnica de livrare a gazelor din depozite, permitand extragerea unor cantitati de gaze mai mari in perioade de varfuri de consum.

In scopul realizarii obiectivelor stategice specifice activitatii de inmagazinare gaze naturale, activitate care se desfasoara prin Sucursala de inmagazinare subterana a gazelor naturale Ploiesti din cadrul Romgaz, in cursul anului 2008 au fost realizate o serie de lucrari specifice care includ lucrari de foraj sonde noi, echipari sonde (inclusiv echipari sonde vechi) si modernizarea instalatiilor tehnologice.

Valoarea acestor lucrari este de 97.222.527 lei si au ca scop cresterea capacitatii de livrare zilnica a gazelor din depozite precum si cresterea gradului de siguranta in exploatare a depozitelor.  
De asemenea, in cazul depozitul Sarmasel, avand in vedere necesitatea cresterii capacitatii de inmagazinare, respectiv cresterea capacitatii de lucru de la 700 la 1.500 milioane mc/ciclu si constituirea unui stoc inactiv de 810 milioane mc, pana in anul 2018, in acest an a fost constituit un stoc inactiv de 60 milioane Nmc.

Aceste actiuni au ca scop cresterea gradului de satisfactie a clientilor care folosesc depozitele de inmagazinare a gazelor naturale ca un instrument de crestere a sigurantei in furnizarea la consumatorii finali.