“Încă din februarie am avut în atenție elaborarea unui proiect de lege care să susțină producătorii locali de film știind ce se întâmplă în zonă, în jur. Noi și bulgarii probabil suntem cei care nu asigură asemenea rebate-uri”, a declarat Lucian Romașcanu.

Ministrul Culturii crede că această facilitate va da un imbold industriei românești de profil.  

“Ca să punem în cuvintele corecte principiul: nu este tax incentive, este tax rebate. O parte din ceea ce se plătește se întoarce la producător. Trebuie să îndeplinească niște condiții, trebuie să dovedească că are banii, să lucreze cu un producător român, să-i cheltuie în România. La sfârșit va exista o comisie de auditare a tuturor cheltuielilor și din tot vraful de documente cu ceea ce s-a investit pentru producția filmului conform legii, un procent se va întoarce către producător. Este un lucru extrem de important o dată ca sprijin financiar, dar înțeleg că nu atât ca sprijin financiar pentru producătorii din vest și în special pentru cei americani carecare au cele mai mari bugete, este și un sprijin major în ceea ce privește declarațiile lor contabile. Faptul că pot accesa o zonă cu tax rebate noi având un singur avantaj în acest moment, o piață ieftină comparativ cu cei din jur. Dacă punem și acest tax rebate, eu cred că vom fi imbatabili și am sentimentul că vom avea investiții majore în ceea ce privește producția de film”, a explicat Lucian Romașcanu.

Acesta a mai spus că proiectul se află într-o fază avansată, urmând ca măsura să între în vigoare în această toamnă.

“Vom decide în perioada imediat următoare dacă va fi Hotărâre de Guvern sau va fi lege. Ea există deja, este văzută de specialiști. O să am o discuție și cu cei din industrie pentru a vedea și punctele lor de vedere pe ceea ce scrie acolo, și eu sunt convins că în această toamnă vom avea această lege. În afară de faptul că din calculele inițiale ceea ce plătim ca tax rebate se întoarce din taxele directe înapoi, efectul de multiplicare în economie este major. Eu o susțin și există și susținerea politică a coaliției de guvernare pentrui acest proiect”, a declarat Lucian Romașcanu.