De regula, acest gen de programe de schi este alcatuit de agentiile de turism la cererea clientilor, majoritatea acestora calatorind cu autoturismul si dorind sejururi de 5-14 zile. Cum principala destinatie externa promovata de tour operatori este Austria, tara care se afla la doar 1.000 de kilometri distanta, cei mai multi romani merg pana acolo cu masina personala. Avantajul este ca se pot sa plimba cu usurinta de la o partie la alta sau in fiecare zi in alta statiune, iar la intoarcere se pot opri sa viziteze Ungaria.


Variante mai putin costisitoare decat Austria sunt Cehia, Slovacia si Slovenia. Pretentiosii pot opta pentru un sejur de schi in Elvetia, in Padurea Neagra din Germania sau in Alpii Francezi, zone in care majoritatea hotelurilor dispun de sauna, piscina sau jacuzzi. Tarifele sunt comparabile cu cele din Romania sau chiar mai mici pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Iar un schior adevarat va fi impresionat de concursurile organizate pe partiile luminate feeric seara, de plimbarile cu sania si de jocurile cu zapada.


Cea mai cunoscuta statiune din Franta, Chamonix, este situata la poalele varfului Mont Blanc (4.807 m). Cunoscut ca oras cosmopolit, Chamonix a devenit statiune de schi inca din 1893. Supranumita “capitala alpinismului”, statiunea are circa 200 de magazine, numeroase baruri si restaurante. In apropiere se afla statiunea Argentière care asigura accesul facil la partiile din masivul Grand Montets si la ghetarii pe care se poate schia. Partiile pentru incepatori se afla la intrarea in statiune, in zona Les Chosalets.

In ianuarie, tarifele scad la jumatate

Situat in Alpii austrieci, la jumatatea distantei dintre Innsbruck si Salzburg, Kitzb