In Romania, fenomenul MP3 a alarmat casele producatoare de muzica insa protestele acestora nu au avut mai mare succes decat cele ale suratelor de peste Ocean, muzica in format MP3 este gratuita pe Internet. Dupa procesul care a inchis celebrul site Napster, Audiogalaxy.com este acum cea mai populara adresa de unde se pot descarca melodii in format MP3.
Un calculator conectat la Internet, o combina muzicala si un soft de transformat melodiile in format MP3 este suficient oricui pentru ca sa publice muzica pe Internet si s-o ofere astfel gratuit tuturor. Sa descarci muzica de pe Internet nu este deloc complicat. Site-uri de MP3-uri se gasesc la tot pasul pe web, o simpla cautare cu un motor de cautare furnizand sute de adrese. Cateva dintre cele mai populare vi le recomandam si noi in caseta alaturata.
Odata ajunse aici, melodiile pot fi organizate dupa gustul fiecaruia pe domenii sau dupa formatii si cantareti, oricine putandu-si realiza astfel propria colectie de muzica virtuala fara sa mai investeasca bani in CD-uri sau casete.
Formatul MPEG pastreaza calitatea sunetului asa ca, daca aveti niste boxe puternice, sau si mai bine, un amplificator de sunet, puteti organiza niste petreceri pe cinste la care veti asculta muzica preferata fara nici un fel de efort, decat poate niste ore pierdute cu descarcarea melodiilor de pe Internet, proces care dureaza intre cateva secunde si cateva minute in functie de dimensiunea melodiei.
Pe web-ul romanesc puteti gasi aproape orice melodie doriti in format MP3 de la manelele lui Adrian Copilu’ Minune pana la balade folk sau albume intregi ale formatiilor rock sau dance. Insa toate aceste site-uri sunt realizate in general de fani ai respectivei formatii sau cantaret, fara sa aiba acordul casei de discuri producatoare sau a autorului.
Insa, incet-incet jucatorii de pe piata muzicala romaneasca isi dau seama ca nu pot opri acest fenomen si mai mult, ca punerea la dispozitie gratis a muzicii in format MP3 pe Internet are numeroase avantaje. Pentru cantaretii necunoscuti care doresc sa se afirme, aceasta este o modalitate foarte buna de a-si promova muzica, un exemplu fiind cel al directorului de programe de la Radio Total care in timpul liber este cantaret de muzica folk. Pentru a-si promova muzica si a fi invitat sa cante la concerte, Ovidiu si-a convertit melodiile in format MP3 si le trimite pe e-mail tintelor vizate.
Octave isi promoveaza creatiile pe Internet
Chiar si cantaretii celebri romani au inceput sa inteleaga ca e mai bine sa nu lupte impotriva fenomenului MP3, ci sa-l incurajeze. Un exemplu in acest sens l-a oferit Octave care a renuntat in 1998 sa-si mai publice muzica pe CD-uri normale, toate creatiile lui fiind disponibile in format MP3 prin Internet, alaturi de video clipuri in format digital.
Nici playerele de MP3 nu costa foarte mult, preturile variind intre 90 si 300 de dolari. Un dispozitiv stocheaza circa 100 de ore de muzica devenind o adevarata discoteca la purtator. Daca ne gandim ca melodiile pot fi descarcate gratis de pe Internet si apoi transferate pe MP3 player fara prea multa bataie de cap, in comparatie cu cheltuiala pentru 100 de CD-uri, chiar si de la tarabele cu CD-uri pirat, investitia merita.    

Cele mai vizitate site-uri

www.audiogalaxy.com
www.romp3.net
http://mp3.shelter.ro
www.mp3atomic.com
www.music.ro