România se confruntă cu o nouă problemă, în urma pandemiei

Centrele de transfuzie a sângelui colectează în fiecare zi aproximativ 400-500 de litri. Din acest motiv, medicii sunt nevoiți să amâne anumite intervenții.

În toate spitalele din țară, cererea de sânge pentru transfuzii a fost la fel de mare precum cea dintr-un an obișnuit. Totuși, pandemia i-a ținut pe oameni departe de centrele de transfuzii.

Numărul total de pacienți

„În anul 2020, deși numărul total de pacienți a fost cu 40% mai mic decât în 2019, numărul pacienților care au necesitat transfuzii sangvine, deci al pacienților cu forme grave de boală a fost redus doar cu 20%, iar numărul total de unități de sânge transfuzate a fost cu doar 2% mai mic ca în 2019”, a declarat Ana Coliță, managerul Institutului Fundeni, la Antena 3.

În cazul Institutului Fundeni, între 60 și 80 de pacienți au nevoie urgență în fiecare zi de transfuzii. În acest context, trebuie menționat că România se află pe ultimul loc în Europa la donarea de sânge.

Donarea de sânge a scăzut drastic anul trecut

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a atenţionat anul trecut că donarea de sânge a scăzut semnificativ.

„Nu ştim dacă această informaţie a ajuns şi la nivelul Comitetului de Urgenţă, dar aceasta lipsă a donatorilor de sânge se traduce printr-o criză a pacienţilor cu boli rare, boli cronice sau pacienţii acuţi, lipsa sângelui va avea un impact devastator asupra întregului sistem de sănătate. De transfuzii vor avea nevoie inclusiv cazurile grave de COVID-19, care nu vor întârzia să apară. Pentru această problemă, solicităm Comitetului de Urgenţă şi Ministerului Sănătăţii să găsească urgent o soluţie pentru că va deveni cât de curând o problemă majoră a sistemului de sănătate”, a declarat la momentul respectiv Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Sursă foto: Dreamstime