Comisarul european Corina Creţu avertizează că ritmul de implementare a proiectelor este încă prea lent şi avem nevoie de proiecte de calitate, conform ştirilor TVR.

Intrările slabe de bani europeni afectează inclusiv cursul valutar, a precizat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o conferință dedicată absorției fondurilor europene.

România a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentând în medie anual 2,8% din PIB, în perioada 2007-2017, iar dacă luăm în considerare şi contribuţia României la bugetul Uniunii Europene intrările nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an, a mai spus guvernatorul Mugur Isărescu.

”Am putea spune cu aceste cifre că ar trebui să fim relativ multumiţi. Pentru România, fondurile europene reprezintă nu numai aceste cifre, dar şi şansa privind modernizarea economiei şi a ţării, şansa creării unei infrastructuri atât de necesare pentru o dezvoltare durabilă”, a spus Mugur Isărescu la conferinţa “Fondurile europene, absorbţia, şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar”.

În perioada 2007 – 2016, fondurile structurale şi de investiţii au reprezentat în medie aproximativ 27% din totalul investiţiilor administraţiei publice.