România, victorie uriașă împotriva Kosovo (2-0) în preliminariile EURO

România a făcut un meci bun împotriva selecționate Kosovo. Golurile au fost marcate de Nicolae Stanciu (83) şi Valentin Mihăilă (90+3). Acestea au venit după ce România ratase un penalty şi avea avantaj numeric încă din prima repriză.

Această victorie menține România în cursa pentru calificare, ocupând locul al doilea în grupă, imediat după Elveția.

Oaspeții au reușit să creeze prima ocazie în meciul de la București. Acest moment a avut loc în minutul 10, atunci când Zhegrova a primit mingea în colțul careului mare și a șutat către poartă. Cu toate acestea, portarul Moldovan a fost la post și a respins mingea, menținând scorul egal.

Meciul a avut parte de o serie de întreruperi din cauza suporterilor. Totul a început în minutul 18 al meciului, când fanii au aruncat torțe în spatele porții lui Arijanet Muric, portarul echipei Kosovo. Acest lucru l-a determinat pe arbitrul francez Willy Delajod să întrerupă jocul. Suporterii au continuat să provoace incidente, aruncând petarde și afișând un banner cu mesajul „Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia”. Chiar și intervenția lui Ianis Hagi și Nicolae Stanciu pentru a calma fanii nu a avut efect.

meci de fotbal romania kosovo
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Totodată, la cererea arbitrului, s-a emis un anunț prin sistemul de sonorizare pentru ca spectatorii să aibă un comportament civilizat. După aproximativ trei minute de întrerupere, echipele au fost trimise în vestiare.

meci de fotbal romania kosovo
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

UEFA a comunicat pe site-ul său că meciul a fost suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor. După zece minute de încălzire, echipele au revenit pe teren și jocul s-a reluat.

meci de fotbal romania kosovo
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Performanța României

Conform datelor de pe site-ul UEFA, România a dominat clar în ceea ce privește posesia mingii, având un procent de 66%, în timp ce Kosovo a avut doar 34%. De asemenea, echipa românească a avut un avantaj semnificativ în ceea ce privește numărul de șuturi, cu 21 de șuturi la poartă față de doar 7 pentru Kosovo. România a șutat de 8 ori pe poartă, în timp ce Kosovo a reușit să trimită mingea în direcția porții de doar 3 ori. La capitolul cornere, România a avut 5 cornere față de cele 2 obținute de Kosovo.

Pentru România au marcat Nicolae Stanciu (83) și Valentin Mihăilă (90+3). Nicolae Stanciu a ratat un penalty în min. 61 (a apărat Arijanet Muric). Meciul de pe Arena Națonală a avut circa 30.000 spectatori.

În luna următoare, echipa națională a României va avea două meciuri programate. Pe 12 octombrie, România va juca în deplasare cu Belarus, iar pe 15 octombrie va întâlni acasă echipa din Andorra.

Federația Română de Fotbal condamnă comportamentul spectatorilor

Federația Română de Fotbal a emis un comunicat prin care anunță că „dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară”. FRF este de părere că Naționala a câștigat „în ciuda huliganilor”.

„Federația Română de Fotbal dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară, dintre România și Kosovo, de pe Arena Națională. Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv.

Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”.

Toate acestea s-au înregistrat în tribunele Arenei Naționale de un grup restrâns de așa-ziși suporteri, afectând desfășurarea normală a meciului și, implicit, starea de spirit a tricolorilor. Actele de huliganism au fost dezavuate de restul spectatorilor din stadion, care au fost privați de un spectacol fotbalistic pe care și l-au dorit și pentru care au plătit bilet.

FRF regretă experiența nefastă pe care a trăit-o majoritatea spectatorilor și le mulțumește totodată pentru fantastica susținere pe care au oferit-o tricolorilor în partea a doua a meciului, conducându-i spre o dramatică victorie!”, anunță FRF.