Mark Beacom a transmis informațiile respective la un seminar pe teme de energie, adăugând că progresele suplimentare depind de renunţarea la taxele contestate (Legea offshore), conform reuters.com

Taxele suplimentare la proiectele offshore sunt ultimele rămăşiţe ale restricţiilor de export, plafoanele tarifare şi impozitele introduse în urmă cu doi ani de precedentul guvern de centru-stânga. Modificarea legislaţiei a afectat producătorii de gaze, care au în ultimul deceniu au cheltuit miliarde de dolari pentru a pregăti extragerea gazelor naturale din offshore-ul românesc al Mării Negre, conform sursei menționate.

România dă o super lovitură chiar în acest an

Criticii au avertizat că oportunitatea României de a-şi accesa rezervele offshore – care ar putea diversifica aprovizionarea cu gaze în regiune şi ar ajuta România să renunţe la cărbune, în linie cu obiectivele UE – se reduce.

BSOG, controlată de firma de private equity Carlyle Group LP, a mers mai departe cu proiectul său de a extrage un nivel estimat de zece miliarde metri cubi de gaze, sperând că noul Guvern de centru dreapta va elimina taxa înainte de noiembrie.

„Avem acest proiect perfect, extrem de apreciat de UE”. Proiectul BSOG are o durată de viaţă de 10-15 ani iar în jurul infrastructurii sale ar putea fi dezvoltate proiecte de energie regenerabilă, a declarat Mark Beacom.

România deţine cea mai importantă resursă energetică

De asemenea, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, spune că România deţine cea mai importantă resursă energetică, gazul, însă are nevoie să găsească şi alte soluţii.

„România deţine o resursă importantă, gazul. Dar trebuie să ne gândim şi la alte soluţii energetice pe care ar trebui să le avem în portofliu nostru. Anul acesta, nivelul investiţiilor este asemănător cu cel de anul trecut, încercăm să fim prudenţi. Suntem încrezători în viitor”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

Aceasta consideră că tranziţia energetică este un subiect strategic pentru toţi jucătorii din domeniu gazelor, la nivel mondial, însă, importantă este viteza cuc are are loc această trazniţie.

„Tranziţia energetică este un subiect strategic pentru mulţi jucători din domeniu, la nivel mondial, şi este important să vedem ce se întâmplă pe parcursul acestei tranziţii, în următorii 10-20-30 de ani. Cred că schimbarea are deja loc, deci va continua să aibă loc. Dar viteza la care această tranziţie va avea loc este importantă”, transmite Christina Verchere.