În anul 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Estonia a fost de 52,91 milioane euro, din care 40,33 milioane euro exporturi (locul 67 în totalul exporturilor româneşti şi 12,58 milioane euro importuri (locul 77, creştere cu 11,49% faţă de anul precedent). Ritmul mai mare de creştere a exporturilor comparativ cu cel al importurilor a determinat amplificarea excedentului balanţei comerciale pe aceasta relaţie, ajungând la 27,75 milioane euro in anul 2012.
În primele două luni din 2013, schimburile comerciale bilaterale au fost de 12,39 milioane euro (creştere de 60,85% faţă de perioada corespondentă din 2012), din care exporturi româneşti 10,37 milioane euro (+64,96%) şi importuri din Estonia 2,02 milioane euro (+42,64%).

Este de remarcat că, în pofida dimensiunilor mici (1,4 milioane locuitori), piaţa estoniană absoarbe cantităţi importante de mărfuri româneşti. La 30 aprilie 2013 erau înregistrate în Romania 49 societăţi cu capital estonian, locul 94 în topul investitorilor străini, cu un capital total subscris de 735.000 de dolari SUA, scrie Agerpres, care citează un comunicat remis de Ministerul Economiei.
Potrivit sursei citate, cele două ţări au convenit organizarea unui Forum de afaceri Româno-Estonian, în cadrul componentei economice a preconizatei vizite în România a preşedintelui Estoniei (care va avea loc în luna octombrie). Eveniment a fost discutat în cadrul vizitei organizate de secretarul de stat în Ministerul Economiei Manuel Donescu în Estonia, ocazie cu care a avut convorbiri cu Ahki Kuningas, omologul estonian din Ministerul Economiei şi Comunicaţiilor, responsabil pentru activitatea de comerţ exterior şi cooperare internaţională.

“Discuţiile s-au axat pe evoluţiile macroeconomice din România şi Estonia, în contextul dezvoltărilor internaţionale, au fost analizate stadiul şi perspectivele relaţiilor economice bilaterale, prin prisma iniţierii de noi acţiuni şi proiecte, atât în cele două ţări, cât şi pe terţe pieţe. Au fost identificate domenii de cooperare de interes comun şi au fost convenite activităţi menite să ducă la diversificarea şi impulsionarea schimburilor comerciale şi investiţionale reciproce, precum şi coordonarea în dosare prioritare pe agenda UE. Programul oficial a mai inclus şi participarea demnitarului român la întrevederea pe care ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean a avut-o cu omologul estonian, Urmas Paet”, se menţionează în comunicat.