"Ministerul Finanţelor de exemplu e instituţia care reprezintă statul român în ceea ce priveşte aceste creanţe, dar noi la Ministerul de Externe le considerăm lichide, certe şi exigibile azi", a mai spus Diaconescu.
"Mă refer la acele creanţe faţă de care nu există incertitudini. Deci după părerea mea o atitudine cât se poate de clară a statului român trebuie să se facă auzită cât se poate de repede. Eu nu agreez variantele cu intermediari, cu diverse firme, companii sau cum s-or numi ele, care tranzacţionează termene dilatorii sau compensaţii într-o proporţie mai mare sau mai mică. Sunt o serie de datorii care sunt recunoscute deja, deci faţă de care nu văd nici un argument de ce nu le recuperăm, într-o formă sau alta. Dar repet, negocierile trebuie purtate la nivel statal şi fără intermediari", a spus ministrul.

"Sunt state africane, sunt state din America Latină, sunt… îndeobşte sunt cunoscute. Evident va trebui să comparăm evaluările noastre cu ale ministerului Finanţelor, dar cred că e momentul să discutăm clar. În orice caz în momentul în care lucrurile vor fi clare le voi prezenta public, nu am nici un fel de problemă. Cu unii dintre ei discuţiile sunt ceva mai avansate, cu alţii pentru că raporturile politice nu au fost extrem de ofertate nu avem încă o perspectivă mai clară", a precizat acesta.