Astfel, dintre cele 657 de verdicte ale CEDO privitoare la încălcarea drepturilor fundamentale, 135 sunt referitoare la România, cu mult înaintea Poloniei (87) şi a Bulgariei (69). Alte ţări din cadrul UE cu multe verdicte de condamnare pentru încălcări ale drepturilor fundamentale sunt Italia (61), Grecia (53) şi Slovacia (40), iar la polul opus se află Estonia (1), Irlanda şi Olanda (2), respectiv Slovenia, Malta şi Letonia, câte trei.

Totuşi, conform raportului FRA, numărul condamnărilor pentru încălcarea drepturilor fundamentale a scăzut în 2010 atât în cazul României (-18), cât şi al Poloniei (-36), în timp ce în cel al Bulgariei acesta a crescut cu opt. Practic, alături de Franţa (28 de condamnări, +8) şi Germania (29 de condamnări, +11), Bulgaria înregistrează cea mai semnificativă creştere dintre cele 27 de ţări ale UE plus Croaţia analizate în raport.

Din cele 135 de condamnări dictate de CEDO împotriva României în 2010, 30 au fost pentru încălcarea dreptului la un proces corect (-26) şi 16 pentru lungimea exagerată a procesului, la fel ca în anul precedent (2009). Din punctul de vedere al încălcării dreptului la un proces corect, pe locurile următoare se află ca număr de condamnări Polonia (20, în scădere cu una), Franţa (10, +5) şi Grecia (8, -8).

România stă mult mai bine din punctul de vedere al condamnărilor pentru prelungirea exagerată a procesului, unde se află abia pe locul al 7-lea în UE, după Italia (44), Polonia (37), Grecia (33), Bulgaria (31), Germania şi Slovacia (câte 29).

Pe de altă parte, România deţine un nedorit prim loc la condamnări de către CEDO pentru tratament degradant sau inuman, nu mai puţin de 22, aproape jumătate din cele dictate împotriva tuturor ţărilor UE (48 în total).

În 2010, cu excepţia Danemarcei, toate ţările UE au fost condamnate la CEDO cel puţin o dată pentru încălcarea drepturilor omului.

Din punctul de vedere al instituţiilor pentru respectarea drepturilor omului, România este acreditată la categoria C, în timp ce ţări ca Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Polonia sunt acreditate la categoria A, Olanda, Belgia, Austria, Slovacia şi Slovenia sunt la categoria B, iar state ca Bulgaria, Ungaria şi Cipru sunt neacreditate.

Raportul recomandă la capitolul "Măsuri generale" creşterea gradului de protecţie pentru victime, exemplificând în acest sens cu adoptarea de către România a Codului de procedură penală în iunie 2010, care va intra în vigoare în 2012. Raportul FRA apreciază faptul că victimei îi sunt garantate pe durata procesului drepturile la informare, ajutor legal, protecţie şi despăgubire, precum şi dreptul la servicii de mediere.
Sursa: Agerpres