România a depășit criza economică: PIB revine la nivelul de dinaintea pandemiei. Economia României a avut o evoluție peste așteptări în primul trimestru din 2021, conform datelor comunicate marți de Institutul Național de Statistică – INS.

Astfel, produsul intern brut – PIB a înregistrat un avand, în termeni reali, de 2,8%, în comparație cu ultimele trei luni ale lui 2020.

România a depășit criza economică: Evoluție în V, criza a durat doar un an

Grație acestei creșteri, nivelul PIB în trimestru I 2021 a ajuns la nivelul celui înregistrat după primele trei luni ale anului anterior, marcând practic încheierea crizei economice.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier, arată INS.

Trebuie precizat că datele INS au fost publicate în cadrul unei ”estimări semnal”. Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei, precizează instituția.

Premierul Cîțu celebrează victoria

Premierul Florin Cîțu și-a anunțat însă deja victoria pe Facebook:

”Am promis, am făcut.

Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021.

Felicitări, români!

România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.

Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv.

Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă.

În următorii ani, eu mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum și de care să beneficieze TOȚI românii.”, a scris marți șeful Guvernului pe internet.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.