România trăieşte periculos. În ceva mai mult de trei luni cei din Guvern au acumulat o datorie a ţării de peste 9 miliarde de euro. Totul, conform unei informări oficiale făcute în parlament de către ministerul Finanțelor, prin secretarul de stat Lucian-Ovidiu Heiuş.

România, datorii de 9 miliarde de euro în trei luni

Interpelat oficial care este suma totală a împrumuturilor externe contractate de Guvern prin Ministerul Finanţelor în perioada 1 ianuarie 2021 – 9 aprilie 2021, Heiuș a prezentat datele:

– emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă interbancară prin certificate de trezorerie cu discount şi obligaţii de tip benchmark în valoare totală de 19,33 miliarde de lei (cca.4,2 miliarde euro n.n.) şi respectiv 1,47 miliarde de euro;

– emisiuni de euro-obligaţiuni pe pieţele externe în valoare echivalentă a 3,5 miliarde de euro;

– trageri în cadrul împrumuturilor de la instituţiile financiare internaţionale, respectiv BEI, BIRD, în valoare totală de aproximativ 18 milioane de euro.

În total, peste 9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, dacă ritmul se menține, pînă la finele anului România ar ajunge la peste 35 de miliarde de euro noi datorii, conform inpolitics.