Un numar de 32 de companii romanesti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte Romania. Petrom ocupa pozitia 12, cea mai ridicata dintre companiile romanesti prezente in top.

Topul este dominat de companiile din domeniul energiei si resurselor. Primul loc este ocupat de compania poloneza PKN Orlen. Alte 6 companii romanesti se afla in primele 100 companii central si est-europene: Mittal Steel Galati (63), Electrica (67), Dacia (69), Metro Romania (72), Rompetrol Rafinare (73), Petrotel Lukoil (100).   

Pe langa Topul celor 500 de companii realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, numar de angajati, profit etc, Deloitte Central Europe in colaborare cu Deloitte Romania au realizat si clasamente pe industrii. 

In sectorul bancar regasim 3 banci romanesti intre primele 50 europene, dintre care BCR pe locul 10, BRD pe locul 18 si Raiffeisen Bank Romania pe locul 43. Aceste trei banci, aflate in top 50 Europa Centrala si de Est detin impreuna peste jumatate din piata bancara.  

In sectorul de productie, topul este dominat de industria auto. Foarte aproape de top 10 companii europene din acest sector s-au clasat Mittal Steel Galati si Dacia Group.  In sectorul telecomunicatiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria si Cehia. Orange Romania si Vodafone Romania se situeaza pe locurile 9 si 10 in acest top, fiind astfel domeniul cu cea mai buna reprezentare romaneasca.

Sursa: Capital