Capital: Care au fost motivele demisiei dvs.?
Rodica Culcer: Este vorba de presiuni de ordin politic exercitate de echipa de manageri de la Europa FM. Este o echipa care, cred eu, nu prea intelege ce inseamna presa, ce inseamna informatia obiectiva si impartiala. N-am fost ostili intereselor economice ale Grupului Lagardere in Romania (proprietarul Europa FM prin intermediul companiei EDI Romania – nota redactiei), desi managerii radioului ne-au spus de mai multe ori ca trebuie sa sprijinim interesele grupului si nu trebuie sa-i suparam pe guvernanti.

Capital: Cand a inceput presiunea managementului asupra departamentului de stiri?
Rodica Culcer: In urma cu un an, cand s-a schimbat echipa manageriala. Dan Ghibernea a plecat ambasador la Londra, si in locul sau a venit Ilie Nastase (presedintele EDI Romania – nota redactiei). El a incercat, la un moment dat, sa mai tempereze zelul managerilor pe care el i-a numit, dar nu a reusit. Ilie Nastase a delegat atributiile sale administrative, de marketing si PR catre Cristina Zegheru (directoare la Regie Radio Music Bucuresti, compania de vanzari publicitate pentru Europa FM – nota redactiei) si responsabilitatile de stiri, programe, muzica si tehnica lui Ovidiu Miculescu (vicepresedinte EDI Romania). La inceput, a fost o perioada de tatonari, dar relatiile cu ei au fost foarte tensionate. Prima problema care s-a pus a fost, hai sa reducem schema!, hai sa reducem salariile!, hai sa facem tot felul de lucruri cu care nu eram de acord! Am cazut la pace pana la urma si am ajuns sa avem un echilibru. Prin toamna au inceput unele presiuni legate de clanul Marian Oprisan, care nu putea fi atacat. De asemenea, ni s-a cerut promovarea unor personaje, pe care eu nu consideram ca trebuie promovate.

Capital: Cine se amesteca in politica editoriala a postului?
Rodica Culcer: Ovidiu Miculescu imi cerea aceste lucruri, cu el discutam, n-are rost sa fac speculatii cine ii cerea sa faca aceste presiuni. Mai negociam, mai lasam de la mine, si daca era sa facem interviul cu persoana respectiva, il faceam in termenii nostri, ofensiv. Lucrurile au ajuns mai tensionate dupa Anul Nou. Ovidiu Miculescu ii suna peste capul meu pe reporteri si crainici, venea dimineata si decidea ce trebuie si ce nu trebuie sa intre la „Revista Presei”, fara sa vorbeasca cu mine. O perioada am lasat sa treaca de la mine, sa vad pana unde poate sa mearga.
Capital: In ce imprejurari v-ati dat demisia?
Rodica Culcer: Dupa meciul cu Danemarca, ne-am ocupat de subiectul gazonului de pe Stadionul National si de istoricul contractului Adrian Oprisan. S-a ajuns intr-un moment in care primul-ministru se pronunta asupra anchetarii contractului Oprisan, intr-un insert vocal care anunta pe post subiectul stirilor de la ora 18. Imediat dupa acest insert, Ovidiu Miculescu l-a sunat pe redactorul-sef si i-a cerut sa nu dea subiectul, dar noi l-am dat. Intr-adevar, a fost un act de insubordonare, dar mie mi s-a parut ca este corect fata de ascultatori. A doua zi, Ovidiu Miculescu mi-a spus ca se face o restructurare, desfiintandu-se postul lui Cosmin Prelipceanu. Atunci i-am spus ca daca face acest lucru fara sa discuta cu mine absolut deloc, sunt nevoita sa demisionez. Nu pot sa mai am o autoritate in redactie si nu sunt dispusa sa fiu o mazeta, doar pentru un salariu bun. S-a solidarizat cu noi Nadina Forga, redactor-prezentator. Eu cred ca a fost o actiune in forta a echipei manageriale de a ma indeparta.

Capital: Cum a reactionat Ilie Nastase?
Rodica Culcer: A doua zi am fost la o sedinta cu Ilie Nastase, venit de la Paris, si Ovidiu Zegheru, persoana ce reprezinta interesele grupului industrial Lagardere in Romania. De ce trebuia sa fie Ovidiu Zegheru acolo? Nu stiu! Tonul a fost extrem de agresiv la adresa noastra. Ovidiu Zegheru i-a spus lui Ilie Nastase ca „postul acesta trebuie sa fie cu Puterea pentru ca eu trebuie sa vand avioane si tancuri!” O chestiune pe care francezii si Ilie Nastase n-au spus-o niciodata, dar pe care Ovidiu Miculescu o spunea in conversatii private, dar nu in modul acesta, atat de agresiv si de plat. Am fost surprinsi cand ni s-a spus atat de direct si pe fata. Apoi, intr-o alta sedinta, la care eu n-am participat, s-a incercat recuperarea lui Cosmin si mituirea lui prin dublarea salariului, dar el n-a acceptat. Cu mine n-au incercat sa faca acest lucru, pentru ca ei de abia asteptau sa parasesc postul. Dupa calitatea si violenta limbajului lor mi-am dat seama ca n-am ce cauta acolo si mi-am zis: cred ca am stat prea mult.

Capital: Patronul da lefuri ziaristilor si are tot dreptul sa le ceara sa execute ordinele lui.
Rodica Culcer: E adevarat, dar patronul da lefuri pentru obedienta sau pentru un program de stiri de calitate? Eu cred ca atata vreme cat ai un angajament fata de ascultatori de a face un radio impartial si stiri credibile, cred ca trebuie sa tii la acest angajament, daca esti ziarist. Eu am un nume, o reputatie si o constiinta si nu pot sa trec peste ele de dragul unui salariu. Nu puteam sa platesc pretul care mi se cerea.

Capital: Din exterior s-au facut presiuni asupra dvs?
Rodica Culcer: Nu, n-au fost presiuni. Au fost oameni politici care mi-au spus ca „mi-ar face placere sa apar in talk-show-ul dvs”. Pe unii i-am invitat, pe altii nu, in functie de cum mi-a dictat tema, dar nu am avut presiuni. Poate ca ei exercitau presiuni direct asupra directorilor, sefilor mei, cu care discutau altfel, pentru ca multi ministrii sunt mult mai inteligenti decat managerii postului Europa FM. Ei stiu ca nu poti discuta cu un jurnalist oricum, ceea ce managerii postului Europa FM nu stiu. Eu n-am avut o relatie directa cu oamenii politici si nu am fost sunata direct de ministri.

Capital: Ce oferte ati primit in prima saptamana dupa anuntarea demisiei?
Rodica Culcer: N-am primit nici o oferta, din partea nimanui. stiu ca e greu pentru un patron privat sa angajeze un om ca mine. Trebuie sa aiba si mult curaj, ca eu am protestat pana la urma impotriva unui mod de a fi tratata si a unui mod de a concepe radioul.

CARTE DE VIZITA

· Timp de doi ani si jumatate, Rodica Culcer a condus Departamentul de stiri Europa FM si a realizat
talk-show-ul „Interviurile Europa FM”.
· Din septembrie 2002, realizeaza
talk-show-ul „Ultima Editie”
(TV Romania 1), o emisiune care analizeaza si comenteaza principalele evenimente ale saptamanii.
· Scrie cronica politica la Revista 22 si colaboreaza la publicatia Lettre Internationale.
· Este maritata de 32 de ani cu Petre Culcer si are un fiu de 25 de ani, fizician, in SUA.
· Intre aprilie 1991 si noiembrie 2000 a lucrat ca senior producer la sectia romana a postului de radio BBC World Service la Londra.
· S-a intors in tara pentru Europa FM…