Litoralul se afla intr-o situatie grava. seful turismului romanesc recunoaste ca este depasit de problemele create de “tunarii” din statiuni. El lanseaza acuzatii grave la adresa fratilor Micula si a altor investitori de la Marea Neagra.


Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), este un tip cerebral. De regula, isi calculeaza cu atentie fiecare gest si vorba. I s-a reprosat la inceputul mandatului ca are un limbaj prea academic si e retinut in declaratii. Pe culoarele Guvernului se soptea la un moment dat ca tocmai aceasta atitudine i-a fost reprosata de catre premierul Tariceanu.

Dintr-o data, Ovidiu Marian renunta la imaginea care l-a consacrat si ii ataca pe oamenii de afaceri din turismul de pe Litoral. Cat de tare sa-l fi suparat hotelierii de la mare si sezonul estival lamentabil, incat sa-l faca sa-si schimbe radical discursul? Pentru Capital, presedintele ANT face declaratii incendiare: “Pe fratii Micula ii doare-n cot sa deschida hotelurile din Neptun”, sau “Eu nu vreau nici un turist strain in Romania! Nici unul! Eu vreau banii lor!”. Sunt doar cateva din replicile lui Ovidiu Marian, care il inscriu in galeria “oamenilor furiosi”. In interviul acordat Capital, expresia “M-am saturat de litoralul acesta!” revine obsedant. In plus, presedintele ANT este primul oficial din turism care are curajul sa spuna ca mai mult de jumatate din afaceristii de pe Litoral lucreaza la negru. Ce impiedica autoritatile sa faca ordine in afacerile de pe tarmul marii ne-o spune tot Ovidiu Marian: “Oamenii mei ma suna ca nu se mai duc sa-i verifice, ca vin aia cu sabiile… si cand intra in camerele lor, gasesc cutite pe noptiere. si amenintari! si tu mai vrei sa faci turism in aceste conditii?”. Nici agentiile de turism nu scapa de criticile sefului ANT, care le considera foste “florarii” sau foste “chioscuri de ziare”. Desi a obtinut de la Guvern fonduri fara precedent pentru promovare externa, cu 18,4 milioane de euro peste bugetul initial, cifrat la circa patru milioane de euro, rabdarea lui Ovidiu Marian pare sa fi explodat.

Continuare:


 “Nu mai pot sa fac turism! Sa si-l ia cine vrea sa-l conduca!”