Informația care îi interesează pe toți cei infectați cu noul coronavirus. Ultimele studii arată un risc uriaș pentru aceste persoane

Cu toate acestea, informații și studii privind impactul COVID-19 asupra sănătății reproductive au fost oarecum rare, susține dr. Suchandrima Bhowmik, expert în microbiologie la Universitatea din Calcutta. Pe site-ul News Medical, ea explică modul în care Covid-19 poate afecta sănătatea reproductivă a femeii și a bărbatului.

Studii recente au arătat că în celulele germinale, celulele Leydig și celulele Sertoli ale testiculelor și ovarelor, receptorul ACE2 poate fi exprimat. Acest lucru sugerează că testiculele pot servi ca o posibilă țintă a SARS-CoV-2.

Un nou articol publicat în ”American Journal of Translational Research” a analizat relația dintre infecția cu SARS-CoV-2 și sănătatea reproducerii. Deși ACE2 este important în intrarea virală, singur este insuficient pentru a induce infecția cu virus în celulele gazdă. ACE2 necesită asistența altor receptori și co-receptori pentru a media invazia celulei gazdă.

Acum însă se poate spune că COVID-19 are o serie de efecte negative asupra sistemului reproducător și poate duce la infertilitate.

Impactul COVID-19 asupra reproducerii masculine

Studiile au raportat că toți bărbații infectați cu SARS-CoV-2 care au decedat au avut orhită (infecția testiculelor). Studiile sugerează, de asemenea, că expresia ACE2 în celulele testiculare este asociată cu vârsta.

Cea mai mare expresie a fost raportată în grupul de vârstă de 30 de ani, în timp ce cea mai scăzută a fost în grupul de 60 de ani. Infecția cu COVID-19 ar putea duce și la leziuni testiculare mai severe la bărbați tineri, decât la cei în vârstă.

Risc mai mare de sterilitate masculină

De asemenea, infecția cu SAR-CoV-2 la bărbați a fost asociată cu un risc mai mare de sterilitate masculină. Rezultatele analizei spermei la pacienții aflați în perioada de recuperare și în fază acută au sugerat că rata pozitivității a fost de 26,7% în faza acută și de 8,7% în perioada de recuperare.

Analiza spermei a indicat și că pacienții cu infecție moderată au prezentat o concentrație mai mică de spermatozoizi.

Impactul COVID-19 asupra reproducerii feminine. Se poate ajunge la infertilitate!

În cazul femeilor, se bănuiește că SARS-CoV-2 afectează membrana foliculară a ovarelor și a celulelor granulare, influențează creșterea foliculilor și calitatea ovocitelor, diminuează funcția de rezervă ovariană și provoacă infertilitate sau pierderea sarcinii.

Virusul poate afecta indirect creșterea fetală la femeile însărcinate

Mai multe studii au sugerat că virusul poate afecta indirect creșterea fetală la femeile însărcinate. Prin urmare, monitorizarea creșterii fetale, în special în a doua jumătate a sarcinii, este importantă la femeile infectate cu SARS-CoV-2.

În schimb, potențialul de transmitere verticală a virusului între mamă și copil este extrem de scăzut, indică studiile.